6. maj 2021
Striden om Farumgård fredningssagen blusser op igen.
Striden om Farumgård fredningssagen blusser op igen.
Foto: ALLAN NORREGAARD
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Svar udtrykker borgeres holdning i Farumgårdsag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Svar udtrykker borgeres holdning i Farumgårdsag
Debat Furesø - 25. januar 2021 kl. 10:53
Af Bettina Ugelvig Møller - politisk ordfører, Socialdemokratiet Furesø

Fredningsforslaget for Farumgård har været i høring. Samlet er der indkommet knapt 50 individuelle svar fra private borgere, foreninger og ejers advokat. Der er også kommet underskrifter fra mere end 250 borgere i området, der alle ønsker Farumgård genåbnet.

Alle har ret til at afgive et høringssvar. Høringer er involverende. Alle skal kunne komme til orde, så flest mulige vinkler bliver belyst. For at et høringssvar kan indgå i sagsbehandlingen, skal man naturligvis tilkendegive, hvem man er. Derfor er det ret vilde beskyldninger, at nogen skulle have lavet høringssvar med ført hånd. Vi har fuld tillid til, at Fredningsnævnet kan vurdere de forskellige høringssvar hver for sig og samlet.

Når ejeren af Farumgård i avisen påstår, at høringen er vildledende og fabrikeret, underkender han fuldstændigt de mange borgere og foreninger, der har brugt deres demokratiske ret til at have en mening om fredningen.

Stiføringen og den offentlige adgang gennem Farumgård blev i 1949 fastlagt ved en fredning med en efterfølgende økonomisk erstatning til ejeren. Det fredede stiforløb havde til formål at sikre offentligheden gennemgang gennem Farumgård, så man kunne opleve det særlige samspil mellem bygninger, park og sø.

I generationer har borgerne kunnet gå gennem parken uden, at dette har givet anledning til problemer. Da den nuværende ejer overtog ejendommen, ønskede han imidlertid at ændre stiforløbet. Fredningsnævnet afgjorde allerede i 2007, at det ikke kunne lade sig gøre inden for rammerne af den nuværende fredning.

Furesø Kommune skal føre tilsyn med, at fredningerne i kommunen overholdes. Kommunen har været i løbende kontakt med ejeren og brugt mange ressourcer på at forebygge gener ved den offentlige adgang. Furesø Kommune har tilbage i 2017 foreslået en fælles henvendelse til Fredningsnævnet for at afklare mulighederne for en anden stiføring. Ejeren ønskede ikke at være med til den foreslåede fælles henvendelse og lukkede i 2017 i stedet helt for adgangen gennem Farumgård.

Lukningen blev af politi og anklagemyndigheden rejst i Byretten og senere i Landsretten som en overtrædelse af de gældende fredningsbestemmelser. Ved behandling af sagen i Landsretten konkluderede dommeren, at sagen ikke egner sig til en strafferetslig afgørelse, men burde afklares på anden vis. På den baggrund har kommunen støttet af Miljøministeriet rejst det fredningsforslag, der nu har været i høring. Målet er at lade fredningsmyndighederne tage stilling til den fremtidige stiføring.

Fredningsnævnet bør have arbejdsro til at behandle sagen efter de regler, der nu gælder, så spørgsmålet om den fremtidige stiføring kan afklares. En gang for alle.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?