14. april 2021
Figur 1.

a: COVID-19 incidens, (glidende 7-dages gennemsnit over daglig smittede pr 100.000 indbyggere) i Danmark og Storbritannien

b:COVID-19 dødsincidens i de to lande beregnet på samme måde, men som døde pr. 1 mill. indbyggere (b)

c: COVID-19 incidens i Danmark, Furesø og Kolding samt incidensen for virusmutanter (~ B1.1.7.)

Data opgjort 28-02-2021. Design Eddi Meier
gallery icon

Se billedserie

Figur 1. a: COVID-19 incidens, (glidende 7-dages gennemsnit over daglig smittede pr 100.000 indbyggere) i Danmark og Storbritannien b:COVID-19 dødsincidens i de to lande beregnet på samme måde, men som døde pr. 1 mill. indbyggere (b) c: COVID-19 incidens i Danmark, Furesø og Kolding samt incidensen for virusmutanter (~ B1.1.7.) Data opgjort 28-02-2021. Design Eddi Meier
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Mutanterne er her!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Mutanterne er her!
Debat Furesø - 01. marts 2021 kl. 18:49
Af Eddi Meier. Bringebakken 88. Jonstrup

Det er dagens virkelighed også i Furesø og ikke en overskrift på en science fiction-roman. Den engelske SARS-CoV-2 variant B.1.1.7. er på fremmarch og udgør nu over 60% af de nysmittede, den sydafrikanske (B.1.351) er dukket op på Nørrebro, og et par sydamerikanske (P.1. & P.2.), en skotsk (N439K) og to nye engelske (E484K & N501Y) har vi endnu til gode. Disse mutanter er meget mere smitsomme, nogle mindre vaccinefølsom og tilsyneladende mere dødelige. Det gik ellers fint med at få smitten ned i England i slutningen af november (fig. 1a), faktisk bedre end i Danmark, hvor smitten var på vej op. Så ramte B.1.1.7. englænderne midt i december med en eksplosiv smittespredning fulgt af chokerende høj dødelighed i slutningen af januar (fig. 1b). I Danmark nåede vi at få lukket ned og fik nedbragt smitten og dødeligheden (fig. 1b & 1c), men hvor smitten og dødeligheden i England nu for alvor er på vej ned (fig. 1a) er smitten på vej op i Danmark (fig. 1a & 1c), hvilket skyldes B.1.1.7 (fig. 1c). Der har været nogle voldsomme udbrud bl.a. i Kolding, hvor smitten i løbet af en uge eksploderede fra næsten ingenting til over 300 pr. 100.000 indbyggere, og den er også på vej op i Furesø (fig. 1c).

Det er foruroligende, at bare fordi man lukker op for skolebørn fra 0. - 4. klasse, får vi sådanne nogle smitteklyngebomber. Det er ikke fordi, der er nogen, der har gjort noget forkert, men B.1.1.7 er bare meget mere smitsom. Bare en i husstanden bliver smittet, smittes resten af husstanden, uanset hvor meget de prøver at isolere den første smittede.

Derfor er regeringens gradvise genåbning af samfundet uhyre fornuftig, hvor man genåbner forskelligt alt efter smittetrykket, som f.eks. på Bornholm. Her åbnes bl.a. skoler og efterskoler, hvor man så kan får efterprøvet, om smitten kan holdes stangen vha. af hyppig testning, opsporing, isolation og nedlukning at institutionen, hvis uheldet skulle være ude. Hvis det virker, vil det give plads til mere genåbning andre steder i landet.

Efterårets smittespredning blev drevet af de unge, men det var de gamle som døde. Uddannelsesstederne kom til at fungere som smittefordelingscentraler for unge, der var blevet smittet andre steder. Det har vist sig, at B.1.1.7 har en særlig forkærlighed for børn og unge, Derfor er det helt afgørende, at genåbningen af uddannelsesstederne sker med meget stor forsigtighed, og det er bimlende sundheds-uforsvarligt bare at åbne alle folkeskoler, som Jacob Ellemann ustandselig insisterer på, og hvorfor SF er med på den galej, undrer mig dybt.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?