22. oktober 2021
Niels Jørgen Brandt. PR-foto
Niels Jørgen Brandt. PR-foto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Lad os se på friplejehjem sammen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Lad os se på friplejehjem sammen
Debat Furesø - 23. juni 2021 kl. 18:17

Af Niels Jørgen Brandt, byrådskandidat (K), Skov Allé 6B, Hareskovby

Når jeg bliver ældre og ikke længere kan bo i egen bolig i Furesø vil jeg ønske at have så mange valgmuligheder som muligt. Jeg har truffet valg hele mit liv efter mit indre kompas og prioriteringer, og det skal jeg - eller mine nærmeste - også kunne når jeg skal på plejehjem. Det skal alle Furesø's borgere kunne.

I dag kan man vælge, men udelukkende mellem kommunale tilbud samt det selvejende og udmærkede Ryetbo. Furesøs kommunale plejehjem skal være rigtig gode, og der skal investeres i dem. Jeg ved fra egne erfaringer med min demente mor, at alt desværre ikke er så godt, som det burde være - det skrev jeg om her i avisen d. 12 maj. Det må og skal der rettes op på. Men der er brug for flere valgmuligheder også - og det er derfor at Konservative i Furesø går ind for friplejehjem.

Mit synspunkt er, at friplejehjem gerne må tjene penge når de har glade kunder - dvs. beboere og pårørende. Jeg synes ikke at bekymring for konkurs er et godt argument imod private plejehjem.

Mig bekendt er kun et enkelt plejehjem gået konkurs, nemlig i Odense i 2020. Ved flot arbejde af Odense Kommune er plejehjemmet nu overtaget af Marie Hjemmene. Et smukt eksempel på hvordan problemer løses i vores land. Vi bruger ofte 'Dagmarsminde' som en solstrålehistorie, men prøv også at læse om Marie Hjemmene (mariehjem.dk), startet i 1958 af en kvindelig ildsjæl og nu med 19 hjem over hele landet - i øvrigt drevet af en fond og som non-profit organisation. Og der er andre glimrende muligheder.

Tilkøb af ydelser og personlige prioriteringer er noget, vi alle sammen gør hele tiden. På kommunale plejehjem er det på forhånd givet hvilke ydelser, man skal betale for uanset individuelle behov. Min demente mor betaler i dag for ydelser, hun ikke gør brug af, såsom aktivitetshuset. Vi pårørende tilkøber andre ydelser udenom plejehjemmet, som ikke er en del af standardløsningen. Både på kommunale og friplejehjem bør tilbuddet kunne tilpasses den enkelte, både på pris og indhold.

Kære modstandere af friplejehjem. Lad os tage på udflugt sammen. Jeg lægger bil til. Så tager vi ud og besøger nogle friplejehjem og ser, hvordan de fungerer i virkeligheden. På turen vil jeg lytte åbent til jeres synspunkter og fortælle om vores oplevelser med min mor de seneste 2 år på et af kommunens plejehjem. Det tror jeg vi alle vil bliver klogere af, ja måske endda mere enige.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?