27. juli 2021
Allon Hein Sørensen. Privatfoto
Allon Hein Sørensen. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Lad os bruge valgplakater med større omtanke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Lad os bruge valgplakater med større omtanke
Debat Furesø - 10. april 2021 kl. 12:20

AF Allon Hein Sørensen, spidskandidat og lokalformand(AL), Birkhøjterrasserne 462B, Farum

debat For nogle år siden foreslog Alternativets Hanne Juel, at vi i forbindelse med afholdelse af valg gør en indsats, for at begrænse mængden af valgplakater der produceres og hænges op her i Furesø kommune.

Sådan har vi det faktisk stadig hos Alternativet, og jeg vil derfor gerne slå et slag for sagen igen.

Jeg har talt med flere om emnet, og selvom mange også ser både selve valget såvel som valgplakater som en slags fejring af demokratiet og et hyggeligt politisk stemnings-boost, giver det god mening, at vi tænker os lidt bedre om, når vi hos partierne anvender dem i vores valgkamp.

Eksempelvis tror jeg, at mange er stødt på lygtepæle, hvor man kunne observere 2-3 helt ens plakater hængt op som perler på en snor under hinanden. Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, om motivationen for dette er at hamstre maksimalt med plads de mest attraktive steder, for dermed at forhindre at ens politiske modstandere også får mulighed for at være repræsenteret her - eller om det mere handler om en kombination af at man har fået produceret en absurd mængde plakater der død og kritte alle skal hænges op - kombineret med dovenskab, fordi man gerne vil have plakatophængningen overstået så hurtigt som muligt. Men hvorom alt er, vil jeg opfordre til, at man som første skridt i brug af plakater med omtanke undlader denne lidt sløje praksis.

En anden lavthængende frugt er genbrug af plakater. Fair nok, at der kommer nye kandidater til, eller at man har fået lidt flere rynker her 4 år efter, og derfor gerne vil have en opdateret version af sin personlige valgplakat baseret på nyeste smarte design leveret fra partiet. Men man kunne jo overveje, om det ikke muligt også at lave og anvende flere tidløse parti-plakater, der så i langt højere grad kan genanvendes, før de smides ud. Ekstra smart er det jo så, hvis man tillige tænker i at gøre dem så universelle, at de også kan anvendes til både folketingsvalg såvel som EU-valg, når den tid kommer, frem for at man på ny producerer endnu en stak brug-og-smid-væk plakater her.

Før de såkaldte kanalplader i plast blev udbredt, genbrugte man masonitplader, hvor der så blev klistret nye plakater i papir udenpå. Jeg ved ikke om det er muligt, men måske muligheden foreligger for dette med kanalpladerne også, altså at man genanvender pladen af plast, men klistrer en papirplakat udenpå. Som ekstra bonus er det udover at spare enorme mængder plast også meget billigere at få trykt plakater i papir, frem for engangs-plakater i plast, men kræver selvfølgelig lidt manuelt arbejde samt et par spande tapetklister.

En frugt der så måske hænger lidt højere oppe i træet, og som muligvis er sværere at skaffe opbakning til, er en generel begrænsning i antallet af plakater - enten på basis af antal pr. parti, eller antal pr. kandidat. Det giver næsten sig selv, at hvis parti X opsætter mange plakater, finder party Y også en nødvendighed i dette, for at parti X ikke skal høste en uforholdsmæssig stor fordel ved at have mange flere plakater synlige for vælgerne. Men det koster både penge såvel som ressourcer, hvis man partierne imellem bare hver især "opruster" i en slags plakat-krig for at balancere dette ressourcemæssige nulsumsspil. Så hvorfor dog ikke lave en fælles aftale om at begrænse sig på forhånd, og vi kan alle spare både ressourcer såvel som tid til ophængning og nedtagning af plakaterne. Mon ikke mange borgere også kan se det positive i, at der rent stadig er nogle få lygtepæle tilbage i kommunen, som ikke er plastret til med plakater?

Der er over de sidste mange år kommet langt flere muligheder for at kommunikere sine politiske budskaber ud til vælgerne - alt fra sociale medier og andre digitale platforme, som de fleste af os benytter dagligt. Så måske tiden er inde til at skære ned på anvendelsen af den relativt store mængde plast der bruges i forbindelse med valgkampe, ikke mindst for klimaets skyld, men også for at borgerne ikke føler de drukner i plakater overalt.

Hvis er stemning for det hos de andre politiske partier, så synes jeg, at vi skal stikke hovederne sammen, og holde et lille møde om emnet.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?