2. marts 2021
Borgmester Ole Bondo Christensen skriver: "Byrådet har kun det ønske, at sagen løses på bedste vis, så fredningens formål stadig står ved magt samtidig med, at der tages hensyn til ejers behov for at værne om privatlivets fred. "
Borgmester Ole Bondo Christensen skriver: "Byrådet har kun det ønske, at sagen løses på bedste vis, så fredningens formål stadig står ved magt samtidig med, at der tages hensyn til ejers behov for at værne om privatlivets fred. "
Foto: alf-blume
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Historien om Farumgård

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Historien om Farumgård
Opdateret 22. februar 2021 kl. 09:07
Debat Furesø - 22. februar 2021 kl. 08:49
Af Ole Bondo Christensen (S). Borgmester i Furesø Kommune

Siden 1949 har en fredning givet borgerne mulighed for at bevæge sig til fods gennem Farumgård for at opleve søen, parken og de smukke bygninger. Stien er en del af et sammenhængende stiforløb gennem Mølleådalen fra Fiskebæk til Bastrup sø. Desværre har portene til Farumgård været lukket siden 2017.

Furesø Kommune har fuld forståelse for, at stiføringen gennem Farumgård kan være til gene, hvis de besøgende ikke overholder retningslinjerne. Kommunen har gennem årene brugt mange ressourcer på at forebygge og afhjælpe dette eksempelvis via porte, informationsskilte og vejledning af borgerne.

Furesø Kommune foreslog i 2017 ejer en fælles henvendelse til Fredningsnævnet for at drøfte muligheden for en ny stiføring. Furesø Kommune kan nemlig ikke selv ændre fredningen. Det kan alene Fredningsmyndighederne.

Da ejeren i stedet lukkede portene, blev sagen rejst af politi- og anklagemyndighed i Byretten og siden anket til Landsretten. Det er således ikke Furesø Kommune men politi- og anklagemyndighed, der har ført sagen ved retten. Landsretten fandt, at spørgsmålet om offentlighedens adgang ikke egnede sig til en afgørelse i det strafferetlige system men i stedet burde afklares på anden vis.

Det er baggrunden for at Furesø kommune, som er tilsynsmyndighed i fredningssager, nu har rejst et forslag om revision af fredningen for Farumgård. Med Byrådets fredningsforslag er vedlagt forskellige mulige alternative stiføringer - herunder også ejerens forslag til en ny stiføring.

Byrådet har kun det ønske, at sagen løses på bedste vis, så fredningens formål stadig står ved magt samtidig med, at der tages hensyn til ejers behov for at værne om privatlivets fred.

Det hører med til historien, at Fredningsmyndighederne i 1969 udbetalte en erstatning for offentlighedens adgang gennem Farumgård, og at Miljøministeriet klart har udtalt, at muligheden for at lukke af for offentlighedens adgang dermed er bortfaldet.

Byrådet ser frem til Fredningsnævnets behandling af sagen og håber på et udfald, der kan imødekomme både borgerne i Furesø og ejeren af Farumgård.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?