15. januar 2021
Frederiksborg Amts avis har givet Venstres gruppeformand Gustav Juul lejlighed til at fortælle om sit syn på Furesø Kommunes økonomi.                                                      Arkivfoto: Kenn Thomsen
Frederiksborg Amts avis har givet Venstres gruppeformand Gustav Juul lejlighed til at fortælle om sit syn på Furesø Kommunes økonomi. Arkivfoto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Hatten i hånden - eller løftet hoved

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Hatten i hånden - eller løftet hoved
Opdateret 16. maj 2020 kl. 10:22
Debat Furesø - 15. maj 2020 kl. 10:02
Af Gustav Juul, Guppeformand Venstre, Furesø Byråd

Venstre i Furesø vil kun det bedste for kommunens borgere. Vi vægter den kommunale velfærd højt. Det er derfor, vi altid har et skarpt øje på økonomien, for den er selve forudsætningen for velfærden.

Derfor er vi også frustrerede over, at Furesø øjensynligt fattes penge, når særtilskuddet fra Furesøaftalen i 2022 omlægges. Først lidt historie:

Furesø Kommune blev født i 2007 under økonomisk vanskelige kår og modtog som konsekvens heraf hjælp fra staten, i det der kaldes Furesøaftalen.

I 2011 blev der indgået en ny Furesøaftale. Aftalen indebærer, at Furesø kommune årligt - frem til og med 2021 - modtager ca. 50 mio. kr. (2007 priser) i særtilskud fra staten. Fra 2022 og frem til 2040 afløses det årlige tilskud af et samlet tilskud på 250 mio. kr. (2011 priser.).

Aftalen var borgmester Ole Bondo Christensen (A) selv var med til at forhandle på plads. I den forbindelse udtalte han "(...) vi fået en varig løsning på kommunens finansielle problemer. Vi har fået en fair aftale, der gør, at Furesø kan lægge fortiden bag sig og fremover fungere som én samlet kommune med lige vilkår for borgerne i Furesø."

På Venstres initiativ fik vi mere hjælp, da særskatten i Farum blev fjernet. Furesø Kommune fik del i en pulje, der gav os mere end 150 mio. kr. Senere fik vi muligheden for at omlægge lånet, og i den forbindelse halvere renteudgiften, og vi har fået yderligere 100 mio. kr. fra salg af grunde på flyvestationen.

Alt i alt er vilkårene for Furesøaftalen altså væsentligt bedre, end da Ole Bondo forhandlede aftalen og efterfølgende roste den tilbage i 2011. Ja, faktisk har det siden 2011, hvis vi lægger alle tallene sammen; særskat, særtilskud, frigivelse af deponerede midler og særtilskud til skattenedsættelse, ikke været nødvendigt at tage en eneste krone fra den normale kommuneskat til at betale for gælden fra Farum. Det var derfor, Venstre allerede den gang foreslog, at vi sparede penge op, så vi var rustet til den planlagte nedgang i tilskuddet fra staten i 2022. Et forslag, der desværre ikke var opbakning til i byrådet.

Under kommunalvalgkampen i 2017 var Furesøaftalen igen på den politiske dagsorden. Fra Venstres side påpegede vi igen, at kommunen ville stå overfor udfordringer, når særtilskuddet planmæssigt ville falde bort i 2022. Hverken Ole Bondo Christensen (S) eller viceborgmester Preben Sandberg Pettersson (S), var enige. Preben Sandberg Pettersson skrev således i et læserbrev, at "Man tror knapt sine egne ører, når Gustav Juul på landsdækkende TV påstår, at Furesø drives med underskud" og længere nede i samme læserbrev "Samtidig forventes et overskud på 60 mio. kr. i 2021 og frem, hvilket er et rigtig godt udgangspunkt for omlægningen af særtilskuddet for 2022."

Man måtte forstå, at økonomien i Furesø Kommune var godt rustet til, at tilskuddet fra staten i 2022 blev mindre.

Lad os springe frem til den økonomiske virkelighed, vi står i nu, og som har ramt borgmester Ole Bondo, der nu virker overrasket over, at pengene snart ikke længere rækker. Det står i skærende kontrast til de tidligere meldinger om, at der var styr på økonomien, og at det i øvrigt ikke var nødvendigt at spare penge op. Derfor vil han skrive til Indenrigsminister Astrid Kragh (S) og bede hende sende flere penge.

I Venstre synes vi ikke, at det er rimeligt at blive ved med at stå med hatten i hånden og pege på

Furesøaftalen og en dårlig økonomi, når vi ved, at frem til nu har det ikke været nødvendigt at tage en eneste krone fra den almindelige kommuneskat for at betale for gælden. Og særligt ikke, når Socialdemokratiet tidligere har fremhævet netop kommunens økonomiske overskud, og har, påstået at vi fra 2022 var godt rustet til det omlagte tilskud, og tilmed i forbindelse med indgåelsen af Furesø-aftalen udtalte, at "Vi har fået en fair aftale, der gør, at Furesø kan lægge fortiden bag sig (...)".

Venstre vil altid gerne forbedre de økonomiske forhold i Furesø Kommune, men i stedet for hatten-ihånden breve til Astrid Kragh, der er begrundet i Furesøaftalen kunne vi bede ministeren se på den reducerede kompensation for udlændinges uddannelsesniveau, der blev vedtaget af den forrige Socialdemokratiske regering, og som årligt rammer os negativt med et større to-cifret millionbeløb.

Det ville være mere ærligt.
Ansvarlig omgang med kommunens økonomi ligger Venstre meget på sinde. Derfor håber vi også, at der bliver lyttet næste gang, vi råber vagt i gevær, så vi for fremtiden kan undgå at havne i en økonomisk kattepine, der kunne være undgået med fornuft, rettidig omhu og opsparing.

Med det sagt, ser vi ingen anden mulighed end at tage del i brevet til Indenrigsministeren. Venstre vil arbejde for, at Furesø Kommune efter forhandlingerne med ministeren er stillet bedre med den nye aftale om udbetaling af restbeløbet fra Furesøaftalen, end vi ellers ville have været.

Vi synes dog, det tjener os bedst som kommune at gå til forhandlingerne med løftet hoved, lade fortid være fortid og gå ind i fremtiden med fornuft og økonomisk ansvarlighed.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?