17. maj 2021
Close up hands of helping hands elderly home care. Mother and da
Foto: Arkivfoto - stock.adobe.com
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Giv kommunens svageste ældre mere livskvalitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Giv kommunens svageste ældre mere livskvalitet
Debat Furesø - 18. januar 2021 kl. 11:43
Af Judith Skriver - på vegne af Furesø Seniorråd

Furesøs svageste borgere skal have det bedre. Så enkelt kan det siges.

arrow Læs også: DEBAT: Svar til Seniorrådet om livskvalitet for de ældre

Seniorrådet i Furesø arbejder for at øge livskvaliteten for kommunens allersvageste borgere. Senest har Seniorrådet nedsat et plejehjemsudvalg, som har brugt de seneste måneder på at se på, hvordan man kan sikre bedre livskvalitet til de borgere, der bor på plejehjem.

Det er blevet til en hel række anbefalinger, som nu sendes til kommunen og de ansvarlige politikere.

Blandt andet skal de pårørende tættere på og inddrages mere i fht plejehjemsbeboerne. Seniorrådet anbefaler, at der snarest oprettes beboer/pårørenderåd på alle Furesøs plejehjem. Det er nødvendigt at styrke samarbejdet med de pårørende og at det foregår lokalt og helt tæt på dem, det handler om - beboerne på plejehjemmet. Seniorrådet ønsker også at være repræsenteret i de enkelte beboer/pårørenderåd og har udpeget sine deltagere i dette vigtige arbejde.

Seniorrådet mener, at det er vigtigt for at beboer/pårørenderådene skal kunne arbejde og agere for den lokale trivsel, at der dels gives den lokale ledelse mere råderum til at handle og agere lokalt. Og at beboer/pårørenderådet kan arbejde i fortrolighed på det enkelte plejehjem.

Vi tror på, at man kan finde de bedste løsninger lokalt, og at der bør gives autonomi til de enkelte plejehjem til at finde modeller, som understøtter den lokale kultur.

Kommunen bør påtage sig opgaven at få sat gang i arbejdet med at oprette beboer/pårørenderådene snarest muligt.

Det er Seniorrådets anbefaling, at der oprettes et beboer/pårørenderåd pr. plejehjem, dog to på Lillevang - fem i alt.

Urimelig behandling af de friske

Seniorrådet har også set på hvordan man i dag på plejehjemmene blander mentalt friske med meget svage og ofte svært demente beboere. Dette naboskab går hårdt ud over de friske beboere og kan gøre deres liv på plejehjemmet meget tungt.

Seniorrådet ønsker derfor at kommunen hurtigst muligt sætter arbejdet i gang med at sikre mentalt friske plejehjemsbeboere en forsvarlig livskvalitet, ved at de kan bo sammen med andre friske og ikke skal bo sammen med svært demente eller med beboere med både demens og psykiatriske diagnoser. Vi foreslår, at der indrettes særlige afsnit til de mentalt friske beboere.

Seniorrådet mener ikke, det er hverken forsvarligt eller rimeligt, at friske plejehjemsbeboere får en unødvendig trist eller ubehagelig oplevelse af deres tid på plejehjem, når der findes andre og ordentlige løsninger. Andre kommuner har løst lovgivningsmæssige udfordringerne omkring dette - og det bør Furesø også kunne gøre, så Furesøs mentalt friske ældre kan få et værdigt og kvalitetsfyldt liv på plejehjemmet.

arrow DEBAT: Giv nu de ældre mere valgfrihed
26. januar 2021 kl. 07:52 Opdateret: kl. 15:07
Siden oktober sidste år har det været obligatorisk at bruge mundbind i blandt andet det offentlige rum og detailhandlen. Ønsker du, at mundbindet droppes hurtigst muligt?