5. august 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Ejerboliger og Furesøs strategiske velfærdsproblem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Ejerboliger og Furesøs strategiske velfærdsproblem
Debat Furesø - 23. juni 2021 kl. 12:02

Af Søren Højbjerg, byrådskandidat (NB), Fuglsangpark 202, Farum

I Furesø Kommune har flere partier et stor besvær med at overbevise et flertal i byrådet om fordelen ved ejerboliger. Det er let for mange at forstå gevinsten ved ejerboliger. Ejere af boliger har typisk en stor opsparing i boligen.

Det giver en stærk økonomi og mindre behov for kommunal støtte. Men venstrefløjen er tonedøv overfor den slags argumenter.

Udfordringen for Furesø Kommune er, at en forholdsvis høj andel af boligerne i kommunen er almennyttige boliger. Det vil sige, at beboerne ikke har en opsparing i deres bolig. Det har en betydning for, hvor stor en andel af indbyggerne, der har en opsparing. Det mest naturlige sted at have sin opsparing er i boligen.

Når nogen i byrådet ønsker flere ejerboliger i kommunen, er det som om borgmesteren trækker i en bremse. Sammen med venstrefløjen, synes han at favorisere almennyttige boliger. Man får let den mistanke, at der er ideologiske grunde til det.

Uanset hvad grunden er, så er andelen af almennyttige boliger i Furesø 28 procent. Det er ikke voldsomt højt, men alligevel noget højere end landsgennemsnittet på cirka 20 procent. Det betyder, at Furesø Kommune har en højere andel af beboere uden egen boligopsparing end landsgennemsnittet.

En høj andel af almennyttige boliger giver også en større andel til kommunens anvisningsret til blandt andet udsatte borgere, herunder kontanthjælpsmodtagere, flygtninge og migranter. Derfor er det i mange tilfælde forbundet med flere udgifter til overførselsindkomster fra fælleskassen. Kommunernes anvisningsret ligger på 25 procent. Det er derfor ikke ligegyldigt for den kommunale skatteprocent, hvor mange almennyttige boliger, der er i en kommune.

Den høje andel af almennyttige boliger i Furesø giver kommunen et strategisk velfærdsproblem. Der er lidt for mange indbyggere, der ikke har en egen opsparing i boligen. Det vil give et lidt større behov for velfærdsomkostninger.

Byrådet bør gå i gang med at rette op på den udfordring. Den letteste måde at gøre det på er at være meget imødekommende overfor ejerbolig projekter (herunder andelsboliger). Der skal både være plads til små og store ejerboliger. Hvis nogle af de almennyttige boliger kan sælges som ejerboliger, eller laves om til andelsboliger, kan det også hjælpe.

Af hensyn til sikring af fremtidig velfærd er det den kurs, der skal rettes ind på.

Nye Borgerlige er helt sikkert interesseret i at være med til, at der kommer flere ejerboliger i Furesø Kommune. Vi vil stræbe efter, at andelen af almennyttige boliger skal være den samme som landsgennemsnittet - det vil sige cirka 20 procent.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?