25. oktober 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Drikkevand har rester af sprøjtegift

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Drikkevand har rester af sprøjtegift
Debat Furesø - 18. september 2021 kl. 13:13
Af Henrik Tyle, Gustav Webers Vej 39, Farum og Jan Kjældgaard, Farumgårds Allé 24, Farum - begge kandidater for SF

Der er fundet rester af sprøjtegift i mere end hver tredje drikkevandsboring i Furesø.

Vores grundvand er truet af pesticidrester og forskellige andre kemiske giftstoffer. Der er fundet giftrester i 36 procent af kommunens drikkevandsboringer. Der er flere steder i kommunen (f.eks. i Kirke Værløse og i Farum Skulpturpark) lavet såkaldte afværgeboringer for at forhindre at drikkevandet forurenes med PER (tetraklorethylen), som tidligere blev brugt i industrien og på tøjrenserier. I de seneste fem år har myndighederne undersøgt 30 drikkevandsboringer i Furesø kommune og der er fundet rester af sprøjtegifte i 11, heraf 2 over grænseværdien. Det kan vi ikke leve med.

Det er en helt særlig dansk ting, at vi kan drikke urenset grundvand direkte fra hanen, men vi er desværre nu ved at bryde vores kontrakt med kommende generationer om, at de også skal have adgang til rent drikkevand. Derfor er der akut behov for handling, hvis vi i fremtiden skal undgå at skulle til at forsøge at rense grundvandet før det kan bruges som drikkevand. Rensning er i øvrigt ikke altid teknisk muligt.

For eksempel er det umuligt at fjerne grundvandsforureninger med de fluorstoffer som tidligere i store mængder blev brugt som brandslukningsskum på Farum Kaserne og Værløse Flystation. Hurtig indsat for at forhindre mere grundvandsforurening er hastende for at undgå at fremtidige generationer ikke skal købe deres drikkevand i supermarkedet.

Allerede nu viser stikprøver i drikkevandsboringerne igen og igen, at vores drikkevand bliver forurenet med så store mængder giftstoffer, at det regelmæssigt overskrider grænsen for, hvad vi vil acceptere af gift i vores drikkevand

Alt for ofte dukker der forbudte stoffer op i vandet, som er kræftfremkaldende, fosterskadende, hormonforstyrrende eller kan give andre langtidsskader på menneskers helbred eller på miljøet. År for år vokser problemet i takt med, at fortidens giftige synder siver ned gennem jorden og løber ud i vores drikkevand. Rent drikkevand vedrører os alle og vi vil kunne stole på, at det vand vi drikker, er rent.

Det er derfor, at det er af høj prioritet for SF at sikre rent vand til kommende generationer. Vi vil bremse brugen af pesticider, særligt i de områder hvor vi henter vores drikkevand. I de områder, hvor vi henter vores drikkevand, ønsker vi, at naturen står urørt, så både natur og drikkevand slipper for forurening.

For at sikre fremtidens rene drikkevand har Furesø kommune stoppet anvendelse af sprøjtegifte på kommunale arealer. Men SF ønsker pesticider forbudt på alle offentlige arealer, herunder også alle udlejede arealer. Furesø kommune bør derudover udvide forbuddet mod at anvende og opbevare pesticider i de boringsnære beskyttelsesområder til at omfatte hele området, hvor grundvandet dannes.

Derudover bør kommunen lave kampagner og indgå partnerskaber med private grundejerforeninger for at tilskynde til udfasning af al privat brug af sprøjtegifte.

SF vil på landsplan indføre et forbud mod brug af pesticider i vandværkernes sårbare vandindvindingsområder.

SF Furesø vil arbejde benhårdt for at redde vores drikkevand. Væk med pesticider og sprøjtegifte. Omlæg til økologi. Det haster!

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?