24. oktober 2020
Claus Torp
Claus Torp
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Borgerinddragelse i en coronatid - svar til Charlotte Søllner Hernø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Borgerinddragelse i en coronatid - svar til Charlotte Søllner Hernø
Debat Furesø - 16. september 2020 kl. 11:20

Af Claus Torp, by- og kulturdirektør i Furesø Kommune.

Tak til Charlotte Søllner Hernø (CSH) for at rejse debat om borgerinddragelsen i forbindelse med Furesø Kommunes nye Plan- og Agenda-strategi.

I indlægget hævder CSH, at dialogen med borgerne er gennemsyret af en "vi-ved-bedst-attitude". Et genmæle indebærer uværgerligt risikoen for at bekræfte Charlotte Hernøs påstand, men jeg vil alligevel gøre forsøget. Det er ærgerligt, hvis vores anstrengelser for at inddrage ikke bliver opfattet sådan.

CHS nævner borgerinddragelsen i forbindelse med kommunens Plan- og Agenda 21-strategi. Planloven fastslår, at byrådet skal vedtage en strategi for kommunens udvikling. Denne strategi skal derefter offentliggøres og sendes i høring i mindst 8 uger. Planloven fastlægger også, at byrådet efter høringen skal vedtage, om der skal foretages ændringer i den vedtagne strategi på baggrund af de indkomne høringssvar. Strategien er en forløber for det videre arbejde med kommuneplanen, som også indebærer en borgerinddrageslsesproces.

Der har i høj grad været en forudgående inddragelse. En række interessenter i Furesø Kommune, herunder råd, foreninger og lokalsamfund kom på et møde allerede den 28. januar 2020 med en række gode input , som er indarbejdet i Plan- og Agenda 21-strategien, som netop har været i høring. Charlotte Hernø deltog selv på dette møde.

Det åbne borgermøde den 24. august 2020 for alle i kommunen om Plan- og Agenda 21-strategien samt Udkast til boligpolitik bar præg af de Covid19-restriktioner, vi alle mærker lige nu, og derfor kunne borgerne deltage enten fysisk eller følge med via nettet hjemmefra.

Deltagerne på det fysiske møde fik udleveret materialet, så de kunne tage det med hjem og læse inden høringsfristens udløb. Fulgte man med online, kunne man finde materialet på samme side som streamingen foregik.

Under mødet ville vi ikke risikere, at de tilstedeværende skulle smitte hinanden ved at dele mikrofon. Derfor blev alle spørgsmål gentaget af en ordstyrer. Optagelsen ligger på https://www.furesoe.dk/vaer-med/byudvikling/plan-og-agenda-21-strategi/, så enhver kan selv lytte sig igennem optagelserne og vurdere, om spørgsmålene blev forstået og besvaret. Vores oplevelse er, at streamingen er en god måde at afholde borgermøder under corona, og vi arbejder løbende på at forbedre oplevelsen for deltagerne.

CHS kritiserer også, at to konkrete projekter blev forbigået på borgermødet:

Widex' planer for byggeri ved Kirke Værløsevej er et tidligt forslag fra udviklers side, mens Plan- og Agenda 21-strategien handler om visionerne for den generelle udvikling i Furesø Kommune. Derfor var det for tidligt at gå ind Widex' projektforslag på mødet, men projektforslaget vil rumme sin egen borgerinddragelsesproces, når det når så langt. Sagen om Kong Volmersvej er afsluttet med byrådets drøftelse og beslutning, hvorfor det ikke gav mening at drøfte den sag på borgermødet.

Fra forvaltningens side oplever vi, at Furesøs mange engagerede borgere og interesserenter i kommunen er en kæmpe ressource, som vi håber, fortsat vil være med til at kvalificere planerne og bidrage til at udpege en retning for kommunens videre udvikling.

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?