15. maj 2021
"Er der en skjult dagsorden," spørger Ingvar Frier.
"Er der en skjult dagsorden," spørger Ingvar Frier.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Besynderlig debat om kommunens mest stationsnære erhvervsområde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Besynderlig debat om kommunens mest stationsnære erhvervsområde
Debat Furesø - 17. april 2021 kl. 12:55

Af Ingvar Frier , Paltholmterrasserne 55E, Farum

debat Furesø Avis bragte i forrige uge et referat fra det seneste byrådsmøde om erhvervsområdet langs Kirke Værløsevej, som tyder på, at politikernes forhandlinger enten er rent teater - eller endnu værre - at politikerne er elendigt oplyst om, hvad der sker i Furesø Kommune.

Til behandling på byrådsmødet var bl.a. punktet: "Videre proces for planlægning for erhvervsområdet ved Kirke Værløsevej" omhandlende den nordlige del af området mod Ny Vestergårdsvej.

Byrådsflertallet vil indkalde borgernes idéer og forslag til en anvendelse af området, så flere formål vil være mulige i forhold til den eksisterende lokalplan. Oppositionen er derimod rimeligt kritisk.

Det fremgår desværre også tydeligt af referatet, at politikerne synes at være stort set uvidende om, hvad der er foregået i de sidste 3 år om det, der i daglig tale kaldes Widex-grunden. Og det kan i høj grad undre. For flere politiske udvalg har siden 2018 behandlet Widex-grunden under forskellige navne og der er udarbejdet mange udkast, ligesom der har været afholdt en række møder med diverse organisationer og råd.

Widex' bygninger har indtil sidste år stået ubenyttet hen, siden virksomheden i 2008 flyttede til Allerød, uden dog at afhænde bygningerne. Widex har tværtimod støt og roligt opkøbt tilstødende erhvervsgrunde.

Hvad er det politikerne tilsyneladende ikke ved?

Widex har for ca. tre-fire år siden ansat en udvikler og lobbyist til at påvirke kommunens politikere og forvaltning for at få ændret områdets status fra erhverv til boligområde.

Denne lobbyist, som i mødereferater omtales som 'udvikler', har siden starten af 2018 haft sin hyppige gang på rådhuset for at arbejde på at fremme Widex' planer om boligbyggeri.

En ting er, at forvaltningen er helt informeret om Widex' planer, men politikerne må også formodes at have en ikke ubetydelig viden.

Hvad ved vi andre så?
Miljø-, plan- og teknikudvalget, som består af politikere, vedtager i realiteten i august 2015 at undersøge muligheden for at omdanne dele af erhvervsområdet til anden anvendelse.

Widex foreslår, at Kommuneplan 2017 indeholder mulighed for, at den nordlige del af erhvervsområdet anvendes til boligbyggeri.

Seniorrådet i Furesø får i det tidlige forår 2018 forelagt et helt færdigt byggeprojekt af udvikler - og udtaler sig positivt.

Erhvervs- og industriforeningerne får 'projektet' præsenteret i maj måned 2018.

I juni udarbejder kommunen en 4-sidet perspektivplan, som kort efter følges af en plan for et 'Living Lab' på området.

Efteråret 2018 er præget af flere udvalgsbehandlinger, samt en stor rapport fra COWI-Consult betalt af Widex om støj og lugt i erhvervsområdet.

Lobbyisten/udvikleren deltager løbende i mange møder og korresponderer ivrigt med kommunen.

I slutningen af 2018 inviteres alle politikere ifølge borgmesteren til en åben debat.

Mellem 2018 og 2020 lykkes det således for lobbyisten på vegne af Widex at få alle overbevist om, at der skal boligbyggeri på Widex-grunden samt også på arealet, hvor kommunens materielgård ligger.

2020 er præget af udvalgsbehandlinger, hvor der udarbejdes flere, op til 16-sidede bilag, hvori forvaltningen anvender illustrationer og perspektivplaner udarbejdet af Widex - og ikke af kommunen.

Alligevel optræder politikerne nu i 2021 som uoplyste. Kan det være rigtigt? Og hvad skyldes det?

Et spørgsmål mangler svar
Furesø Kommune omtaler overalt kommunen som erhvervsvenlig, senest i 'Boligpolitiken i Furesø', hvor der står:

"Derfor ønsker vi at fastholde erhvervsområder og se på muligheden for at placere erhverv, hvor det er understøttet af infrastrukturen tæt på motorvejen."

Furesø Kommunes politiske flertal siger altså et, men gør noget andet.

Det kan hverken erhvervsliv eller borgere være tjent med.

Er der m.a.o. en skjult dagsorden orkestreret af Widex?

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?