2. marts 2021
Stien gennem Farumgård. Foto: Allan Nørregaard
Stien gennem Farumgård. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Alle midler tages i brug for at vinde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Alle midler tages i brug for at vinde
Debat Furesø - 21. februar 2021 kl. 09:58
Af Charlotte Søllner Hernø. Bygaden 24. Kirke Værløse

Furesø Kommunes forslag fra 2019 til en revision af fredningen af Farumgård Park, og som Fredningsnævnet endnu ikke har afgjort, søges underbygget ved hjælp af usand påstand og vildledende brug af et kortbilag fra 1940.

Furesø Kommunes borgmester påstår i et supplerende brev til Fredningsnævnet, at der er historisk belæg for at kræve, at offentligheden får adgang til at færdes ad en sti gennem den privatejede Farumgård for at kunne nyde et bevaringsværdigt kulturmiljø, der indgår i Naturpark Mølleåen.

Som dokumentation henvises bl.a. til et forslag om et stiforløb på et kortbilag til loven om Københavnsegnens Grønne Områder, der blev i vedtaget i 1940. Et kortbilag, som i brevet fra 2020 er anvendt til at underbygge påstanden om. at »stien skulle følge en eksisterende gangsti langs Farum Søs nordlige bred«, og altså også over Farumgårds jord.

Men det viser det nævnte specifikke kortbilag blot ikke. Tværtimod. Det viser nemlig, at forslaget til stiforløbet går helt uden om Farumgård. Og da slet ikke mellem Farumgårds bygninger.

Furesø Kommune har heller ikke gjort noget for at gå i rette med en misforståelse, som mange borgere abonnerer på, nemlig at retten til færdsel, ophold og badning langs strandbredder også gælder i forbindelse med søbredder.

Det er ganske enkelt forkert, idet denne bestemmelse i Naturbeskyttelsesloven kun gælder ved hav og fjord, men ikke til bredder langs søer, moser og åer.

En anden misforståelse er, at alle har ret til at færdes på stiforløb rundt om hele Farum Sø. Det er for det første ikke en naturgiven ret og for det andet er der derudover en hel del, der forhindrer en sådan adgang.

Der er således ikke en ubrudt sti hele vejen rundt langs bredden af Farum Sø og den eneste forhindring er ikke alene Farumgårds barokhave. Overhovedet ikke.

Der er nemlig også en del andre private grundejere, som formentlig vil betakke sig for at have offentligheden gående over deres grunde - som også går helt ned til Farum Sø.

For interesserede kan henvises til Naturstyrelsens folder om Farum Søsti, der tydeligt angiver, at der ikke er en rute langs med hele søen - og pudsigt nok også, at der ikke er indtegnet en sti over Farumgårds arealer.

Alle midler tages tilsyneladende ukritisk i brug, når Furesø Kommune går i krig for at vinde over en privat grundejer for enhver pris.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?