3. juli 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tid til eftertanke: Sæt Vinge-projekt på pause

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tid til eftertanke: Sæt Vinge-projekt på pause
Debat Frederikssund - 11. september 2019 kl. 12:04
Af Pelle Andersen-Harild, byrådsmedlem for Enhedslisten
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For to år siden gik Vinge ned. Hvad der gik galt, var i lang tid hemmeligholdt. Derefter startede forsøgene på at få Vinge på benene igen. Hver måned blev der holdt et mundtligt orienteringsmøde for byrådets medlemmer. Men stort set intet skriftligt. Der blev ansat en særlig medarbejder til at få projektet genstartet angiveligt med et lidt mindre ambitionsniveau. Men hun forlod foretagendet. I stedet blev orienteringen i første omgang sløjfet og derefter skåret ned. Nu varetages den nu mundtligt og yderst kortfattet af den tekniske chef efter den lukkede del af byrådsmøderne. En række andre medarbejde på Vingeprojektet har i dag forladt Frederikssund, så resultatet er, at kun få kender baggrunden for Vinge.

Da Vinge for anden gang blev udbudt hen over sommeren, viste det sig ved udbudsrundens afslutning i begyndelsen af september, at ingen var interesseret i at byde på opgaven. Hvad der egentlig er sket, forbliver stadig hyllet ind i fortrolighedens tåger. Byggeinvestorerne har fingeren på pulsen og finder det ikke rentabelt at investere her. Andre steder i Frederikssundfingeren er der bedre muligheder end i Vinge. I mellemtiden har det i øvrigt vist sig, at de 20.000 indbyggere i Vinge er en fordobling af det oprindelig tal på knap 10.000. Nok en ændring, der skulle få den overdimensionerede station til at glide lettere ned.

Byrådets flertal lovede, at der ikke skulle bruges flere penge på Vinge, før man havde fået indtægter på salg af grunde. Bortset fra den halve milliard, der allerede er brugt på Vingeprojektet, er der på det seneste hældt endnu over 20 millioner ud og planlagt brug af yderlige mange millioner.

Nu prøver man så for tredje gang at få Vinge op at baske. Der er opstillet en række muligheder - seks i alt. Jeg vil foreslå en syvende mulighed: Se tiden an. Og kombiner fremtidige eventuelle udbud med fuld åbenhed. Det er trods alt borgernes interesser, der er på spil, og borgerne, der lider under de spildte millioner. Alle de oprindelige planer er faldet til jorden. Lige bortset fra en S-togs-station, som den ansvarlige minister dog mener, man skulle have droppet i tide. Men nu er det for sent.

En langt tænkepause er nødvendigt. Ikke mindst i lyset af, at samfundet med faretruende hast nærmer sig endnu et finansielt kollaps. De sidste 30 år er boligpriserne steget med en faktor 4 og aktiepriserne med en faktor 10. Til sammenligning er samfundets gennemsnitlige rigdom (BNP) »kun« fordoblet i løbet.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?