24. maj 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sandheden om EU og brugerbetaling på broen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sandheden om EU og brugerbetaling på broen
Debat Frederikssund - 01. februar 2019 kl. 14:30
Af Klaus Hækkerup, fhv. folketingsmedlem for Socialdemokratiet, Strandhøjen 14, 3600 Frederikssund:
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I Frederiksborg Amts Avis skriver folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti, Kjeld Haslund, om »sandheden om betalingen på ny broforbindelse« og anfører, at det er EU's skyld, at der er brugerbetaling på Kronprinsses Marys Bro. Fordi EU har vedtaget nogle regler for den økonomiske politik, som medlemslandene skal følge, hvis de vil deltage i EUR-samarbejdet.

Men det er forkert, at det er påtvunget os! Danmark har besluttet, at vi skal have en fast kurs mellem danske kroner og EUR. Derfor skal vi føre en ansvarlig økonomisk politik. Det er helt vores egen beslutning og ikke et krav fra EU.

Men hvem har så ansvaret for, at vi fik brugerbetalingen på broen? Det har især Det Konservative Folkeparti og Venstre. Og så naturligvis byrådet i Frederikssund Kommune.

Det var den konservative trafikminister Flemming Hansen, der startede med brugerbetaling og andre privatiseringstiltag på trafikområdet. Det blev fulgt op af Venstres Hans Christian Schmidt da han som trafikminister ved indgåelse af aftalen om bedre mobilitet - på regeringens vegne - udtrykkeligt forlangte, at der skulle indgå en undersøgelse af mulighederne for brugerbetaling for en ny fjordforbindelse som en del af aftalen. Der skulle udarbejdes en redegørelse af Sund & Bælt.

Da redegørelsen for en brugerfinansieringsmodel så forelå i november 2011 spillede forligspartierne (herunder Socialdemokratiet) bolden videre til Byrådet i Frederikssund og bad dette tage stilling. Resultatet blev, at alle byrådets medlemmer på nær én gik ind for en brugerbetaling. Og det blev derfor også løsningen ved vedtagelsen af loven om en ny fjordforbindelse ved Frederikssund.

Jeg skrev sammen med mange tusinder af borgere under på protesten mod brugerbetaling, og jeg mener fortsat, at der er mange gode argumenter for at fjerne brugerbetalingen. Men lige nu finder jeg det vigtigere, at vi kæmper for at Frederikssund Motorvejen gøres færdig. Vi får antagelig nye argumenter mod brugerbetalingen, når vi kender de endelige omkostninger ved at bygge broen og har erfaringerne fra brugen af den.

Det er i korte træk baggrunden for, at vi fik brugerbetalingen.

Tilbage står så Kjeld Haslunds ubegrundede beskyldninger mod EU. Det er virkelig beklageligt, at vi få måneder før valget til Europa-Parlamentet skal opleve den slags. Vi har set, hvordan afstemningen i England om Brexit var præget af usandheder. Det bør vi afholde os fra her i Danmark, ellers bliver EU-debatten helt fordrejet. Og det tjener ikke danske interesser.