23. januar 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kultur er også erhvervspolitik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kultur er også erhvervspolitik
Debat Frederikssund - 26. september 2019 kl. 15:14
Af Dorthe Flint Jensen, Gyldenstens Vænge 246, 3600 Frederikssund:
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

På borgermødet den 11.09.2019 blev der blandt andet talt om egnsteater i Parkteatret. Dette læserbrev er blandt andet for at præcisere, hvordan forholdene omkring en socialøkonomisk virksomhed som Parkteatret er skruet sammen, og hvad et egnsteater vil betyde for det samlede kulturtilbud i Frederikssund kommune.

I en socialøkonomisk virksomhed har særligt sårbare mennesker, som ikke kan trives på en almindelig arbejdsplads, mulighed for at finde meningsfuldt arbejde. På Parkteatret er der en cafe, der drives af det beskyttede beskæftigelsestilbud, en biograf og forhåbentlig snart egnsteater.

Rammerne for et egnsteater er som tidligere nævnt allerede opfyldt: Vi har bygningen og professionelle folk.

Den socialøkonomiske virksomhed betyder blandt andet at mennesker med funktionsnedsættelse:

o Kan få og fastholde meningsfuldt arbejde

o Lærer, hvad det vil sige at have ansvar og vigtigheden af et arbejdsfællesskab.

o Vokse fagligt og socialt, fordi de tjener deres egen løn, og er i et inkluderende, arbejdsfællesskab.

Vi hænger stort set alle vores identitet op på vores arbejde, og det gør mennesker med sociale og fysiske udfordringer også.

Loven siger at alt overskud i en socialøkonomisk virksomhed, skal gå tilbage til virksomheden i form af forbedringer til medarbejdere, handicapadgang eller kurser for medarbejderne på det beskyttede beskæftigelsestilbud.

Ved at kombinere et beskyttet beskæftigelsestilbud med et egnsteater og en biograf, får man et helt unikt kulturtilbud. Ud af det kommunale tilskud til egnsteatret går 150.000 kroner til rengøring, husleje, og billethåndtering om året. Resten af pengene går til at producere teaterforestillinger for samt til undervisning.

Vi har i Frederikssund Kommune et bredt kulturudbud med Willumsens Museum, Frederikssund Festivalen, Teaterforeningerne, Vikingespillet, kulturhuse og slotte for bare at nævne nogle af de spændende tilbud der er i kommunen.

Frederikssund Kommune er i forvejen kendt for en flot erhvervspolitik, der skal få flere virksomheder og dermed skatteydende borgere til at slå sig ned i kommunen. Med et bredt kulturelt tilbud i Frederikssund Kommune får denne strategi et ekstra ben at stå på, og borgere udefra vil blive tiltrukket til byen. Vi vil kunne få flere og bedre teateroplevelser i Frederikssund og vil ikke skulle tage til København for at komme i teatret.

Så kære politikere: Sats bredt. Kulturpolitik er også erhvervspolitik.