6. april 2020
- Fællesmagasinet er en passiv bygning, et arkitektonisk fremmedelement i landskabet. Det bringer ikke det liv og nye borgere, som lokalsamfundet havde set frem til, skriver Karen Sejerøe og Andreas Hanefeld Dziegiel fra Store Rørbæk. Her ses, hvordan Fællesmagasinet kommer til at se ud, set fra Morbærvænget ved overgang til cykelsti. Visualisering: Gottlieb Paludan Architects
- Fællesmagasinet er en passiv bygning, et arkitektonisk fremmedelement i landskabet. Det bringer ikke det liv og nye borgere, som lokalsamfundet havde set frem til, skriver Karen Sejerøe og Andreas Hanefeld Dziegiel fra Store Rørbæk. Her ses, hvordan Fællesmagasinet kommer til at se ud, set fra Morbærvænget ved overgang til cykelsti. Visualisering: Gottlieb Paludan Architects
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fællesmagasinet bringer ikke nyt liv og borgere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fællesmagasinet bringer ikke nyt liv og borgere
Debat Frederikssund - 14. februar 2020 kl. 21:43
Af Karen Sejerøe & Andreas Hanefeld Dziegiel, Bakkevænget 31, St. Rørbæk, 3600 Frederikssund:
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den 6. februar var der borgermøde i Store Rørbæk forsamlingshus, hvor formand for Plan- og Miljøudvalget Jørgen Bech fremlagde planerne for Fællesmagasinet for Det. Kgl. Bibliotek og Nationalmuseet. En 25.000 kvadratmeter stor bygning, hvis bagside en 200 meter x 15 meter høj mur vender ud mod de to landsbyer Snostrup og Store Rørbæk og dækker den nuværende sti mellem landsbyerne og supercykelstien.

Frederiksborg Amts Avis har bragt udførligt skitseforslag for ny stiføring, men det ændrer ikke på placeringen af Fællesmagasinet. Den 13. februar bragte avisen en artikel omkring vigtigheden af at gå - vandring er nu en folkesport.

Cykel- og vandrestien mellem Store Rørbæk og supercykelstien Frederikssund-Ølstykke og Vinge Station beskrives i Henning Larsens helhedsplan for Vinge som en højtbeliggende oldtidssti »De tørskoedes vej« - her har man vandret siden tidernes morgen. Stien udviklede sig til den sognevej, man brugte fra de to landsbyer mod nord via Gl. Slangerupvej til købstaden Slangerup og Ude Sundby.

Stien har over tid nået den standard vi kender nu - en asfalteret og velbelyst sti, der fungerer som skolesti og forbindelse til kommunens stisystem. Stiens berettigelse som en del af infrastrukturen er uvurderlig.

Stien og området omkring fungerer som rekreativt område for både landsbyernes borgere og udefrakommende motionister. De lokale vandrer med og uden hund - familierne tager en tur med ungerne i barnevogn og på cykel. Grupper af vandrere fra Ældresagen og andre organisationer nyder fred og ro på stien. Ungerne fra børnehaven ses flere gange ugentligt. Fra stien er er der udsigt til seks kirker blandt andet Snostrup, Oppe Sundby, Jørlunde, Slangerup. Fællesmagasinet skal nu dække stien, »Vinges grønne hjerte« er administrativt rykket længere mod øst til et lavereliggende område. Stien som er den bærende struktur i planen om Vinge forsvinder, og helhedsplanen er i fare for at lide skibbrud.

Den eventuelt kommende sti er en ringe erstatning for den nuværende. Hvis den etableres i samme kvalitet kan man cykle og gå til stationen, men det er også alt. Hvis den gamle sti pløjes op, forsvinder samtidig gode rekreative områder, der er ingen rekreative kvaliteter i det foreslåede stiprojekt. Borgerne berøves deres mulighed for at færdes i naturen og få den motion, der fra alle sider agiteres for, området mister sin attraktion. Fællesmagasinet er en passiv bygning, et arkitektonisk fremmedelement i landskabet. Det bringer ikke det liv og nye borgere, som lokalsamfundet havde set frem til.

Oldtidsstien/cykelstien er bare en af mange gode grunde til at protestere mod Fællesmagasinets placering.