24. november 2017
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Er det uretfærdig konkurrence?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Er det uretfærdig konkurrence?
Debat Frederikssund - 13. september 2017 kl. 11:58
Af Susanne Bettina Jørgen, byrådsmedlem (S), Magnoliavej20, Jægerspris, skriver:
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Regeringen vil starte klagesystem for private virksomheder, så de kan klage, hvis de oplever konkurrence fra det offentlige. Formålet er at sikre fair og lige konkurrence mellem det private og det offentlige.

Jeg er helt med på, at det offentlige ikke er sat i verden for at skulle tjene penge, hvorimod det at tjene penge er hele eksistensgrundlaget for de private virksomheder. Men man kan da ikke kalde det fair og lige konkurrence....!

Når pleje- og omsorgsopgaver privatiseres, vil de private leverandører gøre alt, hvad de kan for at tjene penge på opgaverne. Og når det så ikke kan lykkes, ja så skal kommunerne stå klar til at overtage plejen og omsorgen af alle de borgere, der pludselig står uden deres vanlige hjælp.

Man kan som kommunal døgnpleje ikke have flere medarbejdere ansat, end der er brug for i det daglige, så det er et helt urimeligt vilkår, at den kommunale døgnpleje bare skal tage over. Bliver der mon på Christiansborg også afsat en pulje penge til dette?

Her i Frederikssund kommune bygger Attendo som bekendt et nyt omsorgscenter. Takstgrundlaget for Attendos plejeboliger blev godkendt på byrådsmøde i august måned, og vil udgøre det samme beløb, som betales for pladserne i Peders Have, der er det nyeste center i kommunen. MEN da Attendo jo er en privat virksomhed, kan de vælge, hvordan de bemander omsorgscentret, hvor godt uddannet medarbejderne skal være, hvilke løntillæg (ud over det overenskomstmæssige), de skal have og for hvad.

Sidst, men ikke mindst, så kan de sælge alle mulige tilkøbsydelser til beboerne (og personalet). Alt det er da ikke fair konkurrence! Det skaber stor ulighed blandt beboerne i kommunen, og der er også mange vigtige opmærksomhedspunkter omkring løn- og personaleforhold.

Byrådet i Frederikssund har tilsynspligt med de private leverandører, ligesom vi også har det med døgnplejen og vores omsorgscentre. Socialdemokraterne er imod udlicitering af pleje- og omsorgsopgaverne, og vi vil holde skarpt øje med udviklingen og gøre alt, hvad vi overhovedet kan for at holde disse opgaver i det kommunale regi, hvor vi mener, de hører til.