18. februar 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: EL: Slåning af rørskov for Folketinget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EL: Slåning af rørskov for Folketinget
Debat Frederikssund - 05. september 2018 kl. 13:00
Af byrådsmedlem for Enhedslisten i Frederikssund Byråd, Pelle Andersen-Harild, og Enhedslistens naturordfører Øjvind Vilsholm:
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Enhedslisten har bedt Miljø- og Fødevareminister Jacob Ellemann-Jensen (V) om at redegøre for, hvordan han vil sikre, at de kommunale medarbejdere har kendskab til Naturbeskyttelseslovens bestemmelser.

Grunden til, at Enhedslistens naturordfører Øjvind Vilsholm har bedt ministeren om en redegørelse, er blandt andet, at Frederikssund Kommune før sommerferien gav tilladelse til at slå rørskov i Græse Ådal, selvom det er forbudt efter 1. marts. Rydningen gik blandt andet ud over et fredet rørhøgepar, som havde rede i området. Frederiksborg Amts Avis beskrev sagen i juli måned.

Enhedslistens naturordfører Øjvind Vilsholm håber, at miljø- og fødevareministeren vil prioritere naturbeskyttelsen højere.

Naturbeskyttelsen er alt for lavt prioriteret i en del kommuner - herunder åbenbart Frederikssund. Danmark er det land i EU, som har mindst beskyttet natur, så det er helt afgørende, at der bliver passet ordentligt på den beskyttede natur, vi har.

Hvis kommunerne ikke er i stand til at administrere Naturbeskyttelsesloven på samme måde som amterne kunne, så skal der gøres noget ved det. Det nytter ikke noget, at kommunerne sparer på naturbeskyttelsen, fordi de mangler penge. Og hvis den manglende håndhævelse skyldes manglende politisk vilje, så må ministeren skride ind med det samme.

Sagen i Græse Ådal viste, at den ansvarlige medarbejder ikke havde kendskab til de mest elementære bestemmelser i naturbeskyttelsesloven, herunder hvilke områder, der var beskyttet. Desuden viser det sig, at forvaltningen, her knap to måneder efter fadæsen ikke har kunnet finde en underskrevet aftale med den landmand, der foretog slåning af tagrør på kommunens arealer. Det er ikke godt, og vi er glade for, at direktøren for området lover at få rettet op på tingene. Rørhøgen er en af arterne på EF's fugledirektiv, som Danmark er forpligtet til at beskyttet og forbedre levestederne for.

Fakta - sådan lyder Enhedslistens spørgsmål til ministeren:

- Vil ministeren oplyse, hvorvidt ministeren vil gøre noget for at sikre, at kommunernes medarbejdere har den nødvendige viden om naturbeskyttelseslovens bestemmelser om beskyttelse af naturtyper og arter? I forlængelse heraf bemærkes, at det i sommer for eksempel er kommet frem, at Frederikssund Kommune har givet tilladelse til rørskær i et moseområde i fuglenes yngletid. Det vidner om, at det nødvendige kendskab til naturbeskyttelseslovens bestemmelser vedr. naturpleje ikke altid er til stede, jvf. artiklen i Frederiksborg Amts Avis den 7. juli 2018: »Rørskov og fuglerede ulovligt ryddet«.