23. marts 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Der findes andre løsninger end skattestigning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der findes andre løsninger end skattestigning
Debat Frederikssund - 04. september 2018 kl. 11:36
Af Michael Tøgersen, medlem af Frederikssund Byråd for Venstre, Plan- & miljøudvalget, Teknisk Udvalg samt Fritids- & kulturudvalget, skriver:
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Efter min mening handler det at drive en kommune om at disponere klogt, langsigtet og få mest mulig velfærd pr. skattekrone. Frederikssund Kommune har i rigtig mange år været en af de skattemæssigt dyreste blandt de 34 i hovedstadsområdet. Nu vil socialdemokratiet sætte skatten op, og den foreslåede skattestigning på 0,5 procent vil gøre Frederikssund til den dyreste af de 34.

Hvorfor er vi havnet her? Det skyldes mange forhold, og ja, Vinge har sin andel, blandt andet fordi man budgetterede med indtægterne, før de var i kassen, men samtidig er de sociale udgifter, efter min mening, ude af kontrol.

Det er umiddelbart den nemmeste løsning at sætte skatterne op, men det er alt for kortsigtet. Problemet er, at en stor del af de øgede skatter forventes at gå til andre trængte kommuner i Danmark. Et andet problem er, at vi så bare fortsætter udgiftspolitikken i stedet for at gøre op med ting, der burde være gjort op med i årevis.

En kommune skal drives ansvarlig, ligesom privatbudgettet derhjemme. Man kan ikke det hele. Man har i rigtig mange år ikke villet tage de upopulære beslutninger. Det er der ingen, der nyder. Endvidere er lovgivningen i dag sådan, at mange har krav på hjælp på et niveau, man ikke havde før i tiden, hvor familien i højere grad trådte til og hjalp sine nærmeste. I dag har samfundet ansvaret.

I 2. halvår 2017 førte jeg valgkamp, og siden januar har jeg siddet i byrådet. I den tid kan jeg ikke erindre at have hørt S andet end at love yderligere penge til alle områder. Nu vil man sætte skatterne op for at fortsætte den uansvarlige udgiftspolitik, som dermed fortsætter med at stige, og så kan vi vel bare sætte skatterne op igen? På lang sigt fører det os direkte mod afgrunden. Hvis vi ikke fokuserer på udgifterne lige nu, tør jeg slet ikke tænke på konsekvenserne, når konjunkturerne falder, og vores skatteindtægter dermed automatisk falder, så skal skatterne sættes markant op for at kunne holde kommunen kørende, og man kan forvente, at borgere hellere vil bosætte sig i andre kommuner, hvor ved vi har en ond spiral. Løsningen er ikke småbesparelser hist og pist, men strukturændringer, hvor vi gennemgår hele områder og tager nogle kloge langsigtede beslutninger baseret på den udvikling og fremtid, vi forventer, ligesom enkelte større udgifter formentlig må udskydes et-to år.