6. april 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Jørlunde Kirkes fremtid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Jørlunde Kirkes fremtid
Opdateret 30. januar 2020 kl. 14:23
Debat Frederikssund - 29. januar 2020 kl. 12:18
Af Peder Christensen, Rappendam Have 11, Jørlunde:
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Som mangeårig kirkegænger i Jørlunde Kirke - herunder kirkeværge i 27 år, kan jeg ikke genkende den kirkeidyl ved Jørlunde Kirke - som beskrevet af nuværende kirkeværge i Frederiksborg Amts Avis den 22. januar.

Store uenigheder i menighedsråd - strid om præstegård og et vanskeligt personaleproblem har naturligvis givet uro i kirkemenigheden.

Det er dog ikke med årsag i dette, at jeg har fremført et forslag om en ny opdeling af kirkesognet.

Med den nye kommunalreform i 2006, var det intentionen, at de eksisterende kirkesogne skulle fortsætte i de enkelte nye kommuner. Dette skete mærkværdigvis ikke i Jørlunde kirkesogn, der er tilknyttet næsten ligeligt henholdsvis Egedal og Frederikssund kommune. Personligt kender jeg ikke til lignende tilfælde, men forekommer måske nok.

Jeg tror, hvis der fortsat skal være gudstjeneste og kirkeliv ved Jørlunde kirke, skal der rettes op på dette forhold - således, at nuværende del af kirkesogn beliggende i Egedal Kommune fremover tilknyttes Ølstykkes kirker - og nuværende del af kirkesogn beliggende i Frederikssund Kommune fremover tilknyttes Slangerup kirke - og hvorfor:

o Tilknytning til kommunale funktioner, øvrige foreningsaktiviteter og lokal folkeskole betyder meget for tilknytning til den lokale kirke.

o Jeg har svært ved at tro på, at en ung tilflytterfamilie i Ølstykke-boligområdet fremover får en relevant tilknytning til Jørlunde kirke.

o Konfirmander i Ølstykkeområdet oplever en særskilt konfirmationsundervisning i forhold til deres øvrige kammerater i Ølstykke.

o Der opnås større personalefleksibilitet - præst får kolleger - hvilket også giver fordele for menighed i relation til den enkelte præst. Ligeledes kan samarbejde mellem øvrige personale være positivt.

o Menighedsråd får flere "kræfter" i forhold til i dag.

o Det brede kirkeliv styrkes - og kan give flere muligheder/oplevelser.

Nuværende kirkegængere til Jørlunde kirke skal naturligvis bevare tilknytningen, hvis de ønsker det.

Jeg er klar over, at forslaget har en "tung gang" for gennemførelse. Primært håber jeg, at menighedsråd ved Ølstykke kirker og Slangerup kirke vil imødekomme forslaget - og håber i øvrigt ikke, at forslaget drukner og dør i bureaukrati!

Endelig vil jeg tilføje, at efter beslutning om nedrivning af Jørlunde præstegård, finder jeg det ikke rimeligt at op føre en ny præstegård i Jørlunde. Derimod er det vigtigt, at forsamlingshus - nu sognehus bevares, og der investeres i en god vedligeholdelse, der tilgodeser personalefaciliteter og udlån til lokalt foreningsliv.

Den tilbageværende præstegårdsjord/areal kunne sælges/overgå til skovrejsning i lighed med nabogårdenes jordareal - der så også ville være et miljømæssigt tiltag.