25. februar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Vinge - regnskabets time for byrådet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Vinge - regnskabets time for byrådet?
Debat Frederikssund - 21. januar 2021 kl. 14:44
Af Martin Kirchgässner, Vinkelvej 2, Skuldelev, 4050 Skibby:

På onsdag skal byrådet blive enige om en udtalelse til Ankestyrelsen, der omhandler mulige mangler i kommunens regnskab for 2017.

Det skal blive interessant at høre byrådets svar, og når nu proppen er af flasken bør tilsynsmyndighederne også indgående interessere sig for den højrisikable budgetpraksis i årene 2015-17, hvor der år efter år sideløbende med sænkning af skatter, tårnhøje anlægsudgifter og køb af jord i Vinge ved lånoptag blev budgettet med uhyre store millionbeløb, som aldrig kom og som betød store besparelser på driften. Altså den såkaldte periodiseringsproblematik som revisorerne i regnskabet har markeret med et forsigtigt »blot«.

Det er flere steder blevet fremført, at jorden i Vinge ikke kan veksles til velfærd, men i praksis var det rent faktisk det som byrådet gjorde - vel at mærke i budgetaftalerne. I 2014 - længe før det første spadestik i Deltahusene - budgetterede byrådet således med salg af byggeretter for svimlende 201,6 millioner kroner.

Hvem var det, som byrådet forventede ville købe byggeretter for så stort et beløb? Forelå der en aftale? Det skal vi have at vide - for pengene kom aldrig.

Retfærdigvis skal det siges, at borgmesteren har erkendt, at man ikke bør foretage en så risikabel budgetpraksis med fantasimillioner, men han glemmer behændigt at forklare, hvordan det kunne ske?

Skandalen i Vinge handler ikke om brugen af en tilfældig vinhandler som konsulent. Det handler heller ikke om ideen om en bydel i et stationsnært bæredygtigt miljø. Den er god nok. Det frø, der blev sået ved det første store jordkøb i 2009 og som skulle blive til et flot pengetræ, ligner i dag mere en rådden banan - set med økonomiske briller.

Skandalen er den økonomiske politik, der med helt åbne øjne er ført i årene 2015-2017 og som med rekordfart tømte kommunekassen. Denne katastrofe landede ikke som en meteor ved højlys dag i december 2017, som Venstres bankdirektør skrev tidligere på måneden. Det var resultatet af flere års budgetpraktisk, hvor der i realiteten blev spillet hasard med borgernes penge trods advarsler fra administrationen. Lad os håbe, at byrådet en gang for alle vil forklare, hvordan det kunne ske.

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?