23. april 2021
Fiomagrunden set fra Kirkegade i Frederikssund.  Foto: Allan Nørregaard
Fiomagrunden set fra Kirkegade i Frederikssund. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Tving vil ingenting

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Tving vil ingenting
Debat Frederikssund - 05. marts 2021 kl. 09:28
Af Jørgen Bech (V), formand for PLan- og miljøudvalget

Socialdemokratiet under Tina Tving vil nærmest ingenting. Nu er det et nej til boligprojektet Fioma i Frederikssund by. Dette på trods af, at hun og socialdemokratiet i 2019 stemte for salg til det selvsamme boligprojekt. Her var én af betingelserne: "at bevare dele af 2 eksisterende bygninger". Hun vidste altså allerede dengang de stemte for, at bygningerne skulle rives ned.

Nu kræver socialdemokratiet under Tina Tving, at bygningen, hvorunder der skal laves parkeringskælder alligevel ikke må rives ned. Lyder uskyldigt nok, at ville "bevare den gamle industribygning", men kravet er reelt et fuldt stop for projektet og dermed også for salget.

Et stort flertal i Byrådet, inkl. socialdemokratiet, solgte d. 31/10 2019 den gamle ruingrund til et boligprojekt. Det blev særligt udvalgt, ikke pga. prisen, men fordi det arkitektonisk respekterer industrihistoriens stil og udtryk. Facaden på den store industribygning genopføres med autentiske mursten og en anden markant bygning bliver genopført. Projektet bevarer også aftrykket fra industribygningen, som har sin skrå retning fra den ældgamle kirkesti. Derved får vi en offentlig stipassage igennem bebyggelsen. Bemærk at "bevaring" ikke er fredning, men muliggør både nedrivning og genopførelse i samme stil og udtryk. Salgsbetingelsen er altså mere end opfyldt.

Politisk gør det samarbejdet svært og ustabilt, når socialdemokratiets borgmesterkandidat først stemmer for salg til et konkret projekt på kendte betingelser og dernæst løber fra det.

Teknisk er det bygninger, der ikke kan genbruges. Jorden under bygningerne er desuden stærkt forurenet med bly, PCB og asbest. En grundig ingeniøranalyse har anbefalet at "nedrive samtlige bygninger og rense hele grunden grundigt op".

Projektet skal indeholde en parkeringskælder for at bevare offentlige p-pladser. Den smuldrende industribygning vil falde helt sammen, hvis man forsøger at grave p-kælder under den. Dyre ingeniørberegninger er blevet købt for at overbevise Tina Tving om disse fakta. Dem tror hun ikke på og fastholder sit krav om at bygningsruinen ikke må rives ned.

Vi andre må prøve at komme videre med boligprojektet med dets ca. 160 stationsnære lejligheder. Falder salget, så mangler der også mindst ca. 12 mio. kr. til gode ting, som socialdemokratiet under Tina Tving ellers så gerne vil være med til.

Fra den 21. april må eksempelvis restauranter åbne for servering udenfor og indenfor men med restriktioner. Er reglerne for at gå ud og spise og drikke for indviklede?