12. juni 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Skyde gråspurve med kanoner?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Skyde gråspurve med kanoner?
Debat Frederikssund - 03. juni 2021 kl. 12:03
Af Jørgen Olsen, Fjordlandslisten, Irisvej 35, 4050 Skibby:

Talemåden »skyde gråspurve med kanoner« knyttes til Christian den 7, der havde en sygelig fobi for gråspurve. Dagligt skulle et regiment soldater skyde alle gråspurve i nærheden af slottet. Ikke let at ramme de vævre fugle. Kongen beordrer, at soldaterne benytter kanoner, det gik straks bedre.

arrow Læs også: Godt for kloden og villakvarteret: Nu kan du snart dele din affaldsspand med naboen

Antallet af gråspurve er faldet drastisk i de seneste år. Det skyldes mener nogen, miljøgifte. Trist.

Miljøet skal vi passe på, og med den miljøbevidsthed alle udviser går det den rigtige vej, også med vores affaldshåndtering.

Hos mange borgere er der »gået sport« i at sortere affaldet, mad-, papir-, pap-, metal-, (selv metalhætten på vinflasker er der nogen der rosværdigt piller af) glas-, plastaffald-, drikke- og fødevarekartoner, farligt affald, restaffald.

Mange benytter de strategisk placerede depotbeholdere rundt om i kommunen. Eller kører på genbrugspladserne. Det har betydet, at volumen af deres restaffald er meget lille. Nogle husstandes affaldsbeholdere er florlette når de bliver tømt. Dog betaler vi det samme som da de var propfulde. Er det rimeligt?

Byrådet, har i sin visdom besluttet, at hver matrikel skal have fire affaldsbeholdere, mod som nu to. Hver cirka én meter høje, samlet længde 2,65 meter. De fylder godt.

Er det miljømæssigt Sund Fornuft at der skal indkøbes over 80000 nye plastbeholdere? Hvad fejlede de gamle? Udgiften hænger borgerne på. Nye skraldebiler skal der også til, biler der uden tvivl skal køre oftere. Disse opgaver er i EU udbud. Ikke engang det bestemmer vi. Vanvittigt - som at skyde gråspurve med kanoner.

Sund Fornuft - hver matrikels affald vejes ved tømning og der betales efter vægt. Det fast årlige beløb reguleres med en evt. bonus når årets mængde af affald er registreret. Det kendes fra forsikringer. Stikprøver kan dæmme op for forsøg på snyd. Det bør afprøves.

At fortsætte med at sortere sit affald ved de eksisterende ordninger vil således stadig være god privatøkonomi, miljømæssigt smukt. Hvis ikke man orker, så koster det naturligvis ekstra. Det er - Sund Fornuft - forståeligt, værdigt og udtryk for tillid til borgeren, ellers skyder man gråspurve med kanoner.

arrow Nu skal du finde mere plads til dine affaldsspande
17. marts 2021 kl. 10:21 Opdateret: kl. 09:32
Hvor langt tror du Danmark når ved EM