21. oktober 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Damp på klimaindsatsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Damp på klimaindsatsen
Debat Frederikssund - 14. oktober 2021 kl. 10:43
Af Rasmus Petersen, Egelundsvej 12, 3630 Jægerspris, Enhedslisten Frederikssund De Rød-Grønne

DEBAT Frederikssund Kommune har i august 2021 vedtaget en klimahandleplan for 2020-2024. Det er godt, men desværre er kommunen allerede bagud fra starten. Planen gælder fra 2020, men blev først vedtaget i slutningen af 2021.

I Enhedslisten vil vi have langt mere damp på klimaindsatsen og supplere de mange flotte hensigtserklæringer med konkrete tiltag og forpligtende mål og delmål.

Derfor foreslår vi, at kommunen indfører en intern CO2-pris på indkøb på minimum 850 kr./ton i 2022. Den interne CO2-pris bruges, når kommunen skal vælge mellem forskellige leverandører og forskellige byggemetoder etc.

I dag vælges leverandører af kommunalt byggeri, produkter og ydelser primært ud fra den pris, leverandøren kan levere til, mens prisen for CO2-forureningen efterlades til samfundet og kommende generationer.

Den mest enkle og retfærdige måde at håndhæve forureneren-betaler-princippet på, er at lade omkostningen ved forureningen indgå i prisen. Det betyder, at investeringer og indkøb over en grænse på f.eks. 50.000 kr. skal anvende en intern CO2-pris, der svarer til produktets eller ydelsens klimabelastning.

Enhedslisten foreslår, at Frederikssund Kommune anvender en intern pris på mindst 850 kr. per ton CO2-ækvivalenter i 2022, da dette er en realistisk, men også effektiv startpris. Som alternativ kan vi bruge EU-kvoteprisen på 450 kr. per ton CO2-ækvivalenter. Prisen skal gradvist stige til 1.500 kr./ton i 2030, sådan som Klimarådet anbefaler.

Det vil betyde, at klimavenlige løsninger vil blive billigere end klimaskadelige løsninger - et institutionsbyggeri i stål og beton vil tabe til et byggeri i træ.

For det andet foreslår vi, at alle bygningsinvesteringer over 15 millioner kr. følger kravene fra den frivillige bæredygtighedsklasse fra 2022.

Det betyder at al byggeri og renovering har fokus på at minimere miljø- og klimapåvirkning fra byggeriet, at sikre et sundt indeklima i hele byggeriets levetid og samtidig skabe en holdbar økonomi omkring både opførelse og drift - bl.a. ved at vælge de over tid økonomisk mest fordelagtige løsninger.

I handleplanen fra Frederikssund Kommune sigtes der primært mod 2030. Enhedslisten vil have forpligtende delmål, som politikerne kan holdes op på til kommunalvalget 2025.

Enhedslisten bakker op om kommunens klimaplan. Men vi mener, at der både er viden og teknologi på nuværende tidspunkt til at sætte handling bag de fine ord og komme i gang med det samme.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?