25. juni 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Daghjem bliver mere og mere opbevaring - prioriteres som underafdeling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Daghjem bliver mere og mere opbevaring - prioriteres som underafdeling
Debat Frederikssund - 07. maj 2021 kl. 07:44
Af Jens Ross Andersen, Vænget 3, Jægerspris, medlem af Venstres bestyrelse

Jeg har med glæde læst at Susanne B. Jørgensen (S) er kommet med et forslag om at flytte daghjemmene fra Østergården i Frederikssund til Jægerspris' gamle rådhus på Parkvej i Jærgerspris, hvis det en dag skulle stå tomt. Et forslag jeg selv har haft i tankerne.

Under min sidste valgperiode, da jeg sad i Velfærdsudvalget, drøftede vi også bedre forhold for daghjemmene.

Der er ikke sket mere siden da, og om muligt er forholdene blevet endnu mere beskåret.

Det er imidlertid ikke nok at skabe gode fysiske forhold for daghjemmene. Det er også nødvendigt at se på ledelses strukturen. Indtil nu har daghjemmene været under ledelse af terapeuter, sygeplejersker og plejecenterledelser, der i ringe grad har haft den nødvendige erfaring med daghjem og forståelse for dette specialområde af ældreplejen.

Det er derfor nødvendigt, at daghjemmene bliver en selvstændig afdeling - med en budgetansvarlig ledelse, så man undgår at blande daghjemmenes budgetter sammen med andre afdelingers budgetter. Dette vil også medfører, at daghjemmenes status i organisationen bliver løftet, og der kommer anerkendelse for vigtigheden af det arbejde, der udføres.

Som det er i øjeblikket, bliver daghjemmene betragtet som en underafdeling af plejecentret. Ved nyansættelse af personaler bliver der ikke lagt vægt på, om personen, der ansættes, har forudgående kendskab til arbejde med ældre borgere i daghjem - eller aktivering i al almindelighed.

Det bevirker, at daghjemmene mere og mere bliver en opbevaring, i stedet for et sted hvor der foregår aktivering og træning, i overensstemmelse med borgernes alder, behov og formåen. Personalesammensætningen og optræning inden for området er derfor meget vigtig.

Det er måske også på tide at overveje, om der igen skal etableres en visiteret dagaktivitet. Der er stadig et behov for aktivering af enlige/ensomme ældre, der ikke er i stand til at benytte de brugerstyrede aktivitetscentre.

Det er efterhånden veldokumenteret, hvor skadeligt det er for ældre at være ensomme, både på det fysiske og psykiske område.

Det vil derfor give god mening at indrette en dagaktivitet i forbindelse med daghjemmene. Dels for at få det hele samlet under et tag, dels for at lette overgangen fra at komme i dagaktiviteten, til for eksempel demensdaghjemmet.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?