25. juni 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Brugerbetaling på Marys Bro giver ekstra CO2-udledning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Brugerbetaling på Marys Bro giver ekstra CO2-udledning
Debat Frederikssund - 07. maj 2021 kl. 11:40
Af Mette Thiesen, medlem af Folketinget og transportordfører, Nye Borgerlige

Regeringen har præsenteret sit infrastrukturudspil, og heldigvis er en færdiggørelse af Frederikssundmotorvejen og en forlængelse af Hillerødmotorvejen med i udspillet, men det er en afskaffelse af brugerbetalingen på Kronprinsesse Marys Bro desværre ikke.

arrow Læs også: Borgmester: Rettig omhu at se på brobetaling

Siden jeg blev valgt til Folketinget, har jeg benyttet enhver lejlighed til at minde regeringens ministre og Folketingets partier om den urimelige og konkurrencevridende brugerbetaling. Det fortsætter jeg med ved infrastrukturforhandlingerne. For det er simpelthen ikke rimeligt, at der internt i en kommune er en betalingsbro.

Derfor har jeg blandt andet bedt regeringen om at beregne, hvad CO2-effekten vil være ved at afskaffe brugerbetalingen på Kronprinsesse Marys Bro. For støttepartierne har tidligere kritiseret, at regeringens udspil har en manglende CO2-gevinst. Det kan en afskaffelse af brugerbetalingen måske hjælpe på.

For i dag er det sådan, at alle de vognmænd, der skal fra Jægerspris og omegn i retning mod eksempelvis Frederikssund, Slangerup, Hillerød, Allerød, Helsinge og Frederikværk med et lastvognstog på over 3500 kg tvinges til at køre 2x18 km i stedet for 2x4 km, fordi de ikke må bruge Kronprins Frederiks Bro uden brugerbetaling - men skal over Kronprinsesse Marys Bro med betaling. Altså 2x14 km ekstra og en belastning af både klima og pengepung.

Folketingsmedlemmer på tværs af næsten alle Folketingets partier har udtalt sig kritisk om brugerbetalingen. Så hvis vi står sammen på tværs af partiskel, kan brugerbetalingen på Kronprinsesse Marys Bro blive afskaffet inden længe. Det kræver blot, at de andre partier vælger at prioritere det, som vi gør i Nye Borgerlige.

Det er langt fra sikkert, at jeg kan komme igennem med alle mine gode argumenter. Men jeg kæmper benhårdt for det ved forhandlingsbordet. Og her kommer alle, der vil have afskaffet brugerbetalingen, ind i billedet. Det er nu, vi skal lægge partipolitikken væk. På tværs af partiskel skal politikerne i de forskellige partier overtales.

Og det betyder ikke, at færdiggørelsen af Frederikssundmotorvejen eller forlængelsen af Hillerødmotorvejen så må droppes. Der kan sagtens findes penge til både at afskaffe brugerbetalingen og til at føre de to motorvejsprojekter ud i livet, hvis man prioriterer det.

arrow Oprørt formand: Gratis bro vil være en dyr affære
14. maj 2021 kl. 11:11 Opdateret: kl. 16:57
arrow DEBAT: Socialdemokratiet siger ja til gratis bro
14. maj 2021 kl. 10:06 Opdateret: kl. 10:06
arrow DEBAT: Det er nu vi kan afskaffe brugerbetalingen på broen
12. maj 2021 kl. 13:08 Opdateret: kl. 13:08
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?