26. oktober 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Borgermøde gav indtryk af fiktive besparelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Borgermøde gav indtryk af fiktive besparelser
Debat Frederikssund - 21. september 2020 kl. 16:39
Af Klaus Hækkerup, Strandhøjen 14, 3600 Frederikssund:

Tirsdag den 15. september deltog jeg i Frederikssund Kommunes borgermøde om budgettet for 2021.

Lad mig sige det med det samme: Det var en besynderlig oplevelse.

Omdelt på stolesæderne lå et handlingskatalog med en række forslag til effektiviseringer og servicereduktioner for 43 millioner kroner og til udvidelser for knap 10 millioner kroner.

Først gennemgik kommunaldirektøren budgettet. Det vil sige, ikke selve budgettet, men en fremlæggelse, hvis hovedindhold var, at der var en overskridelse af servicerammen på 19 millioner kroner, som der derfor skulle findes dækning for gennem effektiviseringer og servicereduktioner. Der var dog indregnet en budgetreserve på cirka 55 millioner kroner.

Forslaget om at spare de 19 millioner kroner kunne lige så godt være nået ved at reducere budgetreserven. Så ligger der mon andre motiver bag nedskæringen på de 19 millioner kroner?

Under det følgende »gruppearbejde« var det svært at få et overblik over de mange forslag, og der blev naturligvis spurgt ind til disse. Svarene var typisk: »Det er noget udvalget er kommet med« og »Det er noget forvaltningen er kommet med«. »Det er borgmesterens / forvaltningens budgetforslag, som der ikke er taget stilling til«.

Alt i alt må jeg sige, at det var svært at få et overblik over, hvad forslagene indebar.

Men et nærmere studium af forslagene efterlader et indtryk af mange fiktive besparelser. Lad mig nævne: Besparelser på 2,2 millioner kroner på udbud og indkøb, optimale klassedannelser skulle give 3,8 millioner kroner, lavere sygefravær 6 millioner kroner og tilpasning af plejeboligkapacitet på Pedershave 5,3 millioner kroner.

Det minder alt for meget om budgettet for 2018, som måtte revideres, da aftalen om salget af Vinge blev opsagt af kommunen, fordi borgmesteren og forvaltningen ikke havde sat sig ind i aftalens indhold, før den blev skrevet under. Den gang som nu budgetterede man med urealistisk indtægter og besparelser.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?