19. april 2019
Per Frost Henriksen (S) skal som skoleudvalgsformand imødekomme forældrenes dybe bekymringer og frustrationer over, at fritidshjem er blevet til SFO. Foto: Allan Nørregaard
Per Frost Henriksen (S) skal som skoleudvalgsformand imødekomme forældrenes dybe bekymringer og frustrationer over, at fritidshjem er blevet til SFO. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Opråb til politikere: 8 store bekymringer om SFO

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Opråb til politikere: 8 store bekymringer om SFO
Debat Fredensborg - 01. oktober 2018 kl. 10:22
Af AF Annemari Arendal, Formand for områdebestyrelsen Humlebæk, Ann Mari Lieberkind, Formand områdebestyrelsen Nivå, Kenneth Ebdulrahman Emde, Afg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Med en blanding af dyb skuffelse og stor undren konstaterer vi, at byrådspolitikerne i Fredensborg Kommune har valgt at løbe fra det løfte, de gav, da bestyrelserne for to år siden sidst sagde nej tak til SFO: at de ikke ville foreslå SFO igen.

arrow Læs også: Bro bro brille sendte fritidshjem i gryden - og ingen valgte at gå

Det er en barsk opgave at skulle finde besparelser for 25 millioner kroner. Men at man endnu engang sparer på børneområdet er uansvarligt. Det er en ringe trøst, at det, man sparer, går til 0-2 års-området. I forvejen er det begrænset, hvad der er af tilbud og dermed udgifter til skolebørnene.

Vores bekymringer er:
1.: Med SFO kommer vores børn til at tilbringe endnu mere tid i skoleregi end hidtil.

2.: Fritidshjemmene i dag repræsenterer områdeinstitutionernes pædagogiske grundlag - hvordan vil det adskille sig fra skolens pædagogiske grundlag?

3.: Et fritidshjem har et selvstændigt budget. I skolen vil SFO´ens budget være en del af skolens og vil således være afhængigt af dennes generelle økonomi. Dette kan f.eks. betyde at pædagoger potentielt kan blive sendt på vikararbejde i skolen.

4.: I de enkelte bysamfund er der bekymringer ift. f.eks. eftermiddagsmad lavet af områdeinstitutionernes fælleskøkkener samt fælles busser. Hvordan skal det fremover organiseres?

5.: I fritidshjemmene må forældrebetalingen højst udgøre 30% af bruttoudgifterne, i SFO er der intet loft over forældrebetalingen. I første omgang vil forældrebetalingen stige 128 kr. For flere forældre vil 128 kroner være et beløb der gør, at man vil overveje at melde sit barn ud. Og så er der ikke så mange andre muligheder end at gå hjem og sidde dér eller hænge ud på gader og centre. Det kan også betyde at enkelte forældre går sammen om at privatpasse hinandens børn. Det vil føre til ekskludering af børn udenfor det fællesskab.

6.: Vi er bekymrede for, om politikerne om nogle år vil begynde at sammenligne sig med de nærliggende kommuner, og dermed finde argumentet for at hæve forældrebetalingen.

7.: Vi er bekymrede for, at SFO´en fremover vil være underlagt skolebestyrelsen, og at der ingen krav er om særlig repræsentation fra SFO´en. Hvordan sikrer vi forældreperspektivet på vores børn i SFO og klub?

8.: Og sidst, men ikke mindst; fritidshjemmene er underlagt dagtilbudsloven mens SFO er underlagt folkeskoleloven. Det betyder, at der ikke er regler for SFO´ens normering.

Fredensborg Kommune vil gerne være børnefamilievenlig. Med dette tiltag har man gjort sig mindre attraktiv for nye borgere, forringet vores børns muligheder og frakoblet forældre både økonomisk og indflydelsesmæssigt.

Vi spørger derfor jer politikere: hvad er argumentet?

arrow Budgetforlig: 10 klik giver dig det første overblik
13. september 2018 kl. 11:07 Opdateret: kl. 11:07