25. maj 2019
Fortætning af de eksisterende byer er med til at beskytte den smukke natur, som omgiver os. Derfor bør mulighederne for bæredygtig byudvikling ved byfortætning udbredes og forbedres, skriver Carsten Bo Nielsen.
Fortætning af de eksisterende byer er med til at beskytte den smukke natur, som omgiver os. Derfor bør mulighederne for bæredygtig byudvikling ved byfortætning udbredes og forbedres, skriver Carsten Bo Nielsen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommunen: Bæredygtig byudvikling nej tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunen: Bæredygtig byudvikling nej tak
Debat Fredensborg - 04. september 2017 kl. 13:18
Af Carsten Bo Nielsen, byrådskandidat (V), Bogårdsvej 415, Humlebæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvert 4. år vedtager byrådet en ny kommuneplan. Forslaget har ind over sommeren været i offentlig høring, og byrådet tager formentlig endelig stilling i september.

Bæredygtig byudvikling har i mange år været i fokus. Det handler bl.a. om, at fremme kollektiv trafik ved at lægge virksomheder og institutioner mv. med mange personer stationsnært, og at stationsnære områder bebygges tæt med såvel erhverv som boliger. Ved stationsnært menes områder, som ligger op til ca. 1200 meter fra stationen. Byfortætning er således en måde at få plads til yderligere boliger uden overgreb på væsentlige naturinteresser.

I Fingerplanen, som er den overordnede plan for hele hovedstadsområdet, og i forslaget til kommuneplan er det fastsat, "at de stationsnære områder udnyttes med bebyggelsesprocenter, der modsvarer den centrale beliggenhed og gode tilgængelighed". Det fremgår udtrykkeligt af punkt 1.2.8., side 51 i forslaget, at dette også gælder for Fredensborg, selvom Fredensborg ikke er såkaldt "fingerby".

Til sidst i forslaget til kommuneplan s. 230-236 foreslås de konkrete områder til byfortætning. Her bliver de gode tanker om bæredygtig byfortætning desværre kun bredt ud til en mindre del af kommunen. For Kokkedal foreslås de områder, som er mulige; men i Humlebæk og Nivå medtages kun en del af de mulige villakvarterer, uden der er nogen forklaring på, hvorfor de øvrige områder ikke er medtaget. Og helt uforståeligt foreslås der slet ikke mulighed for byfortætning i Fredensborg!

Bæredygtig byfortætning bør være muligt i alle 4 byer og i alle områder som ligger i rimelig afstand fra stationen.

I Fredensborg Kommune har det i mange år været udgangspunktet, at grunde til enfamiliehus skal være på minimum 700 m2, og grunde til dobbelthuse, skal være minimum 1200 m2. En enkel måde, at opnå tættere byer på vil være at sænke minimumsgrundstørrelsen til f.eks. 550 eller 600 m2, og tillade dobbelthuse på grunde på f.eks. 1000 m2. Samtidigt skal grænsen for hvor meget grundene må bebygges hæves.

Fortætning af de eksisterende byer er med til at beskytte den smukke natur, som omgiver os. Derfor bør mulighederne for bæredygtig byudvikling ved byfortætning udbredes og forbedres.