19. juli 2019
Foto: Lars Skov
Foto: Lars Skov
Foto: Lars_Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Drikkevand på afveje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Drikkevand på afveje
Debat Fredensborg - 15. marts 2019 kl. 19:23
Af Ulla Hardy-Hansen (K), 1.Viceborgmester
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vores dyrebare drikkevand ender normalt, hvor det er tiltænkt. En vis procentdel forsvinder dog gennem utætheder i rørsystemerne undervejs fra vandværk til forbruger.

De helt store, pludselige ledningsbrud opdages heldigvis hurtigt - enten på vandværkets afgangsmåler eller ved vandansamlinger på veje eller i terrænet. Mere lumske er de tab, hvor vandet forsvinder sporløst - enten tilbage i undergrunden eller i et vandløb uden at vække den store opsigt.

Helt fatalt og meget omkostningskrævende for enkelte borgere kan problemet dog udvikle sig, hvis en skjult lækage udvikler sig efter vandmåleren på en ejendom. I en del tilfælde opdages miseren desværre først ved den årlige måleraflæsning - og i hvert fald, når regningen for merforbruget ligger på bordet.

Årligt bliver omkring en håndfuld borgere præsenteret for regninger, der kan løbe op i 100.000 kroners klassen ! Så er scenen sat for lange diskussioner og nogen gange kostbare retssager om retfærdigheden i de opkrævede beløb. Der er jo dels tale om den egentlige vandpris, men også den pålignede statsafgift og vandafledningsafgiften. Det hele reguleret af indviklet jura.

Særlig kompliceret kan sagerne i landområderne udvikle sig. Den lange rørføring fra måleren ved skellet til ejendommen med de ofte gamle og ukendte forgreninger gør overskueligheden vanskelig. Ikke sjældent er målerbrønden dækket af tunge betondæksler, der en kold vinterdag ikke uden videre lader sig løfte. Meget vandspild ender i drænrør uden at gøre opmærksom på sin tilstedeværelse.

Der skal ikke herske nogen tvivl , om at det er den enkelte forbruger, der bære ansvaret for at holde justits med vandforbruget på ejendommen. Men det er ikke altid dét, der står øverst på huskesedlen på en landejendom med mange andre ansvarsområder.

Komponenter- der med gennemtrængende lyd eller lys advarer mod et truende overforbrug - findes allerede på markedet. Men vores digitale tusindårsrige kan sikkert byde på andre, mere sofistikerede løsninger. De burde måske overvejes i forbindelse med den løbende udskiftning af vandmålerne.