24. september 2020
Blandt dem der nu bygger løs er Fredensborg Kommune, der har ladet sig besnære af en developer og hans løst funderede planer om boliger, hotel, butikker, kontorer, skoler osv, skriver Arne Lund i en kommentar til planerne om en ny bymidte syd for rådhuset i Kokkedal.
Blandt dem der nu bygger løs er Fredensborg Kommune, der har ladet sig besnære af en developer og hans løst funderede planer om boliger, hotel, butikker, kontorer, skoler osv, skriver Arne Lund i en kommentar til planerne om en ny bymidte syd for rådhuset i Kokkedal.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Ny bymidte = Planlagt butiksdød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Ny bymidte = Planlagt butiksdød
Debat Fredensborg - 20. september 2019 kl. 09:26
Af Arne Lund, Langebjergvej 260A, 3050 Humlebæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Så gled Lars Løkke. Desværre tog han ikke sin kommunalreform med sig, så nu døjer borgerne med kommunernes ofte hovedløse planlægning, når det gælder større butikscentre, og såkaldte aflastningscentre, placeret, hvor ingen bor.

arrow Læs også: Se skitserne: Forstå megaprojekt med butikker og hotel

Havde vi beholdt amterne, da havde det været muligt, at stoppe et bycenter på Cirkelhusets grund. Thi amterne tog hensyn til helheder, det gør kommunerne ikke. De tænker kun på egen udvikling, og er ligeglade med naboen.

Tilbage i 80'erne indså kommunerne, at storcentre og større butikker på »den bare mark,« bidrog til butiksdød i bycentrene, og at det stred imod grundlæggende fælles interesser. Daværende miljø-minister Svend Auken forbød midt i 90'erne storcentrene, og at de eksisterende kunne udvide.

I 2017 gav VLAK-regeringen kommunerne atter lov til at bygge løs, og det har 20 kommuner så benyttet sig af. »Vanvittig,« siger Anne-Mette Hjalager fra Center for Landdistriktsforskning, til Information 14.9.2019: »Det skete uden at tænke på...de samfundsmæssige konsekvenser... nu ses byer med tomme butikker og forfald i bygningsmassen. Nogle steder forsøger kommunerne med nye bænke og belægning, men det hjælper ikke. Det er et strukturelt problem«

Blandt dem der nu bygger løs er Fredensborg Kommune, der har ladet sig besnære af en developer og hans løst funderede planer om boliger, hotel, butikker, kontorer, skoler osv.

Vidtløftigt fortæller han om alle de butikskæder han - vistnok - har aftaler med. Og hvis ikke lige dem, så måske nogle andre. Uanset hvad, så skal hans nye butikscenter fange de kunder, der i dag tager til Lyngby eller Hillerød. Bilister med jydekrog, der vender ryggen til de igangværende klimaforandringer.

Følger developeren ikke med i de drastiske ændringer, der er sket i folks indkøbsvaner? I dag sker en stigende handel via Internettet, hvilket gør, at talrige butikker har drejet nøglen om, mens endnu flere skranter.

Formanden for kommunens teknik-og miljøudvalg istemmer, og drømmer om et IKEA på grunden. Vækst skal der til, også selvom udvalgsformandens parti vist mener, at forbrugsfesten er ved at være forbi.

Fredensborg Kommune har ikke nogen heldig hånd, når store planer skal gennemføres. I flæng kan nævnes: Blok 5, Fredensborgs tomme butikscenter, to supermarkeder ved rådhuset, der næsten har taget livet af Nivå- og Holmegårdscentret. End ikke en relativt lille udfordring (for alle andre end naboerne) som Louisianas parkering, har man kunnet klare.

I et udvalgsreferat anføres det, at byggeriet sker med hensyntagen til FN's verdensmål nr. 11: Bæredygtige Byer og lokalsamfund. Hvordan 1.300 p-pladser kan rummes heri, overlades til læserens fantasi.

arrow Lad millionerne flyde tilbage til Kokkedal
13. september 2019 kl. 05:52 Opdateret: kl. 16:30
Har debatten om sexisme taget overhånd?