7. august 2020
En konstant strøm af larmende lastbiler fra fire kommuner. Gigantiske affaldsmængder fra fire kommuners husstande. Det er fremtiden, hvis Norfors´s plan om at køre fire kommuners affald fra husstandene til Toelt losseplads besluttes.Her et billede fra branden i 2009.
En konstant strøm af larmende lastbiler fra fire kommuner. Gigantiske affaldsmængder fra fire kommuners husstande. Det er fremtiden, hvis Norfors´s plan om at køre fire kommuners affald fra husstandene til Toelt losseplads besluttes.Her et billede fra branden i 2009.
Foto: THOMAS OLSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Ny affaldsordning - uacceptabelt beslutningsgrundlag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Ny affaldsordning - uacceptabelt beslutningsgrundlag
Debat Fredensborg - 12. juni 2018 kl. 11:35
Af Finn Jensen, Toelt Landsbylaug, Fredensborg Kommune og Niels Hjerrild, Kvistgårdhusene, Ejerforeningen Helsingør Kommune
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En konstant strøm af larmende lastbiler fra fire kommuner. Gigantiske affaldsmængder fra fire kommuners husstande. En 12 meter høj, ny sorteringshal bygget på Toelt losseplads, der skulle have været nedlagt for mange år siden. Ødelagt udsyn til et smukt landskab i landzone for beboerne i Kvistgårdhusene og i landsbyen Toelt.

arrow Læs også: Trafiktal blæser stadig i lossepladsens vind

Det er fremtiden, hvis Norfors´s plan om at køre fire kommuners affald fra husstandene til Toelt losseplads besluttes.

Sagen om den fremtidige affaldsordning i Fredensborg kommune fremlægges til endelig beslutning mandag

den 11. juni i økonomiudvalget og mandag den 18. juni i byrådet.

Men gemt i sagens akter ligger en afledt beslutning, som vil have store negative konsekvenser for naturen og naboerne i Toelt og Kvistgårdhusene i fremtiden.

Politikerne må ikke træffe beslutning på det foreliggende, uacceptable beslutningsgrundlag. Der skal gennemføres en bred miljøvurdering og der skal genlæses på Beredskabsstyrelsens »Evalueringen af branden på Toelt Losseplads - læringsperspektiver for forebyggelse, indsats og kommunikation«. Det må ikke styres af snævre økonomiske interesser.

Vi skal ikke have gentaget den manglende overholdelse af Nordforbrændings (nuværende Norfors) forebyggende indsats.

Beredskabsstyrelsens evaluering af storbranden på lossepladsen i 2009 anbefalede: »Relevante virksomheder, myndigheder og brancheforeninger styrker forebyggelsesarbejdet i forhold til lossepladsbrande. Dette kan ske ved at miljø- og beredskabsmyndighederne koordinerer deres godkendelse og tilsyn samt at virksomhederne selv kontrollerer, at de har de lovpligtige miljø- og brandtekniske godkendelser. Og at de lever op til de stillede krav.«

Det fælleskommunale selskab I/S Nordforbrænding (nuværende Norfors) blev politianmeldt og dømt i retten for at have overtrådt miljøbeskyttelsesloven.

Nu er man i kommunalbestyrelserne ved at luske en ny affaldsordning igennem uden tilstrækkelig politisk beslutningsgrundlag, der viser langtidskonsekvenserne på miljø, trafiksikkerhed og landskabelig herlighedsværdi. Alternative affaldsordninger er i spil. Alternative placeringer af sorteringsanlæg ligeledes.

Norfors´s bestyrelse, der består af Helsingørs, Allerøds, Hørsholms, Rudersdals og Fredensborgs borgmestre, har mere eller mindre besluttet, at Toelt losseplads skal være stedet, hvor alt affald skal samles og sorteres.

I alle de deltagende kommuner har man store, velindrettede industrikvarterer, som er designet til at rumme industriaktivitet i stor skala. Kommunernes påtænkte industrianlæg til håndtering af forskelligartet affald skal selvfølgelig ligge velplaceret et sådant sted, og ikke på Toelt losseplads, midt i et naturområde - og få hundrede meter fra beboelsesområder. En losseplads som ifølge lokalplanen efter opfyldt funktion skal føres tilbage til skov og natur.

Stop nu - og skaf et beslutningsgrundlag med respekt for de langsigtede konsekvenser. Kommunalbestyrelserne skal ikke luske noget igennem uden at kende konsekvenserne fuldt ud.

arrow Affaldsselskab sætter tal på tung trafik: 35 vognlæs i gennemsnit
15. august 2018 kl. 09:50 Opdateret: kl. 09:50
arrow Debat: Toelt losseplads og Kvistgårdhusene
12. juni 2018 kl. 11:43 Opdateret: kl. 11:43
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?