19. september 2020
På Skovengen er der allerede glascontainere og en container til papir. Alligevel stiger beboernes årlige takster med det samme beløb som for boliger med individuel opsamling, fordi lejerne skal være med til at finansiere parcelhusejernes affaldsindsamling. Foto: Steffen Slot
På Skovengen er der allerede glascontainere og en container til papir. Alligevel stiger beboernes årlige takster med det samme beløb som for boliger med individuel opsamling, fordi lejerne skal være med til at finansiere parcelhusejernes affaldsindsamling. Foto: Steffen Slot
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Man tager fra de fattige og giver til de rige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Man tager fra de fattige og giver til de rige
Debat Fredensborg - 06. december 2019 kl. 06:07
Af Finn Langgaard, Formand for Agenda 21-Foreningen og parcelhusejer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I Fredensborg Kommune er der nye affaldsordninger på vej. Dette er historien om årets julegave - eller historien om, hvordan man tager fra de fattige og giver til de rige.

arrow Læs også: Gebyrer vedtaget med piv, piv og flertallets solidaritet

Nye ordninger koster ekstra - det kommer næppe bag på nogen, men for at regningen ikke skal se alt for voldsom ud, har man besluttet at fordele den, så alle boliger betaler det samme.

Det lyder vældig solidarisk, men rammer også meget skævt.

Vi har to typer boliger - dem med fælles affaldsopsamling - det er typisk lejligheder. Og dem med individuel afhentning - det er typisk parcelhuse. Der bliver formentlig også mellemting i form af boliger i tæt/lavt byggeri, men dem glemmer vi lige i denne omgang.

Lejligheder bebos typisk af enlige eller par, men naturligvis også af enlige med børn. I gennemsnit er der dog færre beboere i lejligheder end i parcelhuse.

Færre beboere pr. bolig betyder mindre mængder affald - og dermed mindre belastning af affaldssystemet.

I fælles bebyggelser har man fælles opsamling. Det betyder færre beholdere at tømme - og igen mindre udgifter.

Fælles opsamling betyder også mindre investering i nye beholdere - set pr. bolig - og igen mindre udgifter.

Alligevel skal lejlighederne bidrage med samme betaling til systemet som parcelhusene.

Jeg ved godt, at der også i lejlighederne bor mennesker med gode indtægter, men der er med sikkerhed en overvægt af enlige, pensionister, mennesker på kontanthjælp, sociale pensioner og enlige forældre - altså mange flere beboere med en ringere økonomi end beboerne i parcelhuse.

I parcelhusene bor naturligvis også enlige, pensionister og mennesker med mindre indkomster, men som helhed betragtet er økonomien hos parcelhusejerne betydeligt bedre.

Ved at dele gebyrerne lige opnår man et kunstigt, lavt gebyr for parcelhusene og et tilsvarende alt for højt gebyr til beboerne i lejligheder.

Min vurdering er, at man ved en korrekt beregning vil finde, at parcelhusejerne får en regning, som er mindst kr. 600 for lav, mens beboerne i lejlighederne tilsvarende kommer til at betale kr. 600 for meget til renovationssystemet - hvert år.

Det er omvendt Robin Hood - her tager man fra den fattigste del af borgerne og giver til den rigeste.

Denne løsning er forslået af formanden for Fredensborg Forsyning - og besluttet af Byrådet, hvis formand er borgmesteren. Det er i øvrigt samme person - og han er socialdemokrat.

Glædelig jul!

arrow Ens for alle husstande: Så meget stiger dit affaldsgebyr
11. december 2019 kl. 19:28 Opdateret: kl. 19:28
arrow Kritik: Byrådet laver en omvendt Robin Hood med affaldsgebyrer
06. december 2019 kl. 06:39 Opdateret: kl. 19:48
Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?