17. april 2021
Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Er det rimeligt at afhente affald i boligområder om natten?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Er det rimeligt at afhente affald i boligområder om natten?
Debat Fredensborg - 04. marts 2021 kl. 14:55
Af Berit Haut, Mariehøj, Nivå

Miljøstyrelsen opererer med dag-, aften- og natperiode (kl. 22-07) i forbindelse med vejledende grænseværdier for støj fra virksomheder, som i "Boligområder for åben og lav boligbebyggelse" er sat til 35-45dB. D.v.s. at tidsrummet kl. 6-7 af Miljøstyrelsen regnes som "natten".

Byrådet i Fredensborg Kommune har netop godkendt et nyt regulativ for husholdningsaffald (25. januar 2021). Heri står: "Renovatøren skal afhente affaldet på ejendommen mandag - fredag i tidsrummet kl. 6.00 til kl. 18.00."

I Fredensborg Boligselskab, Niverød IV (Mariehøj/Byvejen), forsøger man at omlægge den nuværende afhentning direkte ved 254 gårdhavehuses hoveddøre til afhentning i 5 fælles øer (seminedgravede beholdere), som Boligselskabet ydermere er pålagt selv at bekoste (ca. 1.150.000 kroner). En udgift på ca. 4524 kroner pr. bolig.

De 5 øer er placeret med afstande på 5-200 meter til de 254 boliger. De nye køretøjer, der skal tømme nedgravede affaldsbeholdere "skal holde et overordnet støjniveau under 80 dB(A) ved en hastighed på 60 km/t." Der vil også være støj, når køretøjernes kran tømmer beholderne ved at åbne bunden, mens de hænger i luften og måske bankes beholderne for at blive helt tømt. Og der vil være støj fra bakkelyde, når køretøjerne (tung trafik) skal bakke ud af de private fællesveje.

Det ville klæde kommunen at udvise hensyn til borgerne ved først at tillade al denne støj fra kl. 7.

Ligesom Fredensborg Kommunes "Forskrift for midlertidige nedrivnings-, bygge- og anlægsaktiviteter i Fredensborg Kommune", godkendt af Byrådet den 30. oktober 2017, angiver, at "støjende, støvende og vibrerende arbejder" kun må udføres i tidsrummet kl. 7-18 på hverdage.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?