21. september 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DN vil støtte kommuners arbejde med naturbevarelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DN vil støtte kommuners arbejde med naturbevarelse
Debat Fredensborg - 28. maj 2019 kl. 09:23
Af bestyrelsen, Danmarks Naturfredningsforening Fredensborg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vi står midt i en global biodiversitetskrise, ligesom klimaet ændrer sig. Også i Danmark er naturen og biodiversiteten i tilbagegang. Hvis vi skal vende udviklingen, har naturen brug for markant mere plads. Og vi har brug for at passe bedre på den natur, vi har.

Naturfredningsforeningen har gennem flere år med stor succes samarbejdet med kommunerne om at spare på energien. Fredensborg Kommune er en af de efterhånden mange »klimakommuner«, som det er lykkedes gennem afsæt i dette samarbejde at nedsætte udslippet af CO2 ganske betragteligt.

Nu lancerer Naturfredningsforeningen begrebet »naturkommuner«. Formålet med det nye initiativ er at støtte kommunernes arbejde med at skabe mere natur og en rigere natur. Kommunerne har nemlig en central rolle i forvaltningen af natur og biodiversitet og kan lokalt yde et vigtigt bidrag til udmøntningen af de internationale målsætninger om biodiversitet.

Fredensborg Kommune har allerede udformet en Natur- og Miljøpolitik og en Naturstrategi. Natur- og Miljøpolitikken står overfor en revision. Fra Naturfredningsforeningens side har vi gennem møder i løbet af foråret haft lejlighed til at redegøre for vores ideer til, hvordan vi kan få mere natur i kommunen. De ideer håber vi naturligvis at kunne genfinde, når forslaget til den reviderede politik bliver offentliggjort.

Vi ser frem til, at Fredensborg Kommune i de kommende år gennem aftaler med private og statslige lodsejere vil arbejde for at skabe større og mere sammenhængende naturarealer. De arealer kan man få ved at udlægge de mindst rentable jorder til ekstensiv drift, det vil sige uden jordbearbejdning og uden brug af gødskning og sprøjtemidler. Faktisk er kommunen selv gået i forvejen ved at udtage 10 ha landbrugsjord ved Græstedgård mellem Nivå og Kokkedal, hvor der nu skal gå kreaturer og høstes hø.

En ekstensivering af landbrugsdriften vil binde CO2 i jordbunden. Så også klimaet vil vinde, når der skabes mere natur.

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?