23. januar 2021
Michael Huusom. Arkivfoto.
Michael Huusom. Arkivfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Samfundssind blev årets ord i 2020 ... men

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Samfundssind blev årets ord i 2020 ... men
Debat Fredensborg - 04. januar 2021 kl. 06:53
Af Michael Huusom, Havrevænget, Kokkedal

Den 11. marts 2020 fremhævede vores Statsminister ordet "Samfundssind" i forbindelse med indførelsen af Regeringens (Sundhedsstyrelsens) restriktioner for at reducere Coronasmitten. Siden er ordet brugt i næsten alle sammenhænge med Covid-19: Vi skal udvise samfundssind ved at følge regeringens love, forbud, regler og anmodninger ... vi skal isolere os. Enig, og stor Corona-respekt for det.

Men ordet samfundssind er jo ikke nyt, det er et tomt ord der ikke er konkret. Ifølge ordbø-ger betyder det, at man skal sætte "hensynet til samfundet højere end egne interesser". I et demokratisk samfund er dette vel gældende for alle vores folkevalgtes kollektive beslutnin-ger (eksempel Færdselsloven).

Læser man lidt videre i ordbøger under "samfundssind" møder man tolkninger af ordet som: Man skal gøre sin indflydelse gældende, sidde med ved bordet. Man skal deltage i sam-fundslivet, engagere sig. Man skal skubbe på for at flytte grænser, demonstrere og aktione-re. Man skal organisere sig og påvirke de folkevalgte.

Det er derved også samfundssind at organisere sig i grupper, organisationer, foreninger m.v. med samme fundamentale grundholdninger til samfundet ... herunder også og især lokale eller landsdækkende politiske partier. Når disse fundamentale grundholdninger mødes i dia-log, kalder vi det ofte for demokrati.

Til næste år afholdes der kommunevalg og valg til Regionerne, og de politiske partier er alle-rede nu i gang med at propagandere for deres ideologier, holdninger og tolkninger af tidens emner, men vær opmærksom på de "tomme og ukonkrete ord" som f.eks.: Bedre, flere, alt, folket, solidaritet, det gode og måske ... samfundssind.

Hvad kan du selv gøre for at vise samfundssind?

Meld dig ind i et lokalt politisk parti i vores kommune og deltag aktivt.

Den bedste "nation" i verden er "donation". Doner din tid i en af kommunens ca. 1000 frivil-lige foreninger, som hver dag donerer ca. 10.000 timers ulønnet engagement for både sig selv og andre.

Gør man intet ... er det "samfunds-synd".

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?