21. april 2021
"For at afstanden passer med 80 meter, så godtager man at anvende fugleflugtslinie i stedet for den reelle gåafstand for beboerne," skriver Berit Haut i dette indlæg. Arkivfoto.
"For at afstanden passer med 80 meter, så godtager man at anvende fugleflugtslinie i stedet for den reelle gåafstand for beboerne," skriver Berit Haut i dette indlæg. Arkivfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Ny affaldsordning - vil kommunen udbyde flyvekurser?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Ny affaldsordning - vil kommunen udbyde flyvekurser?
Debat Fredensborg - 06. april 2021 kl. 06:15
Af Berit Haut, Mariehøj, Nivå

Den 23. februar skriver administrationen til KAB: "Belysning om spørgsmål om beregning af hvor mange af boliger, der ligger mere end 80 meters afstand fra de fem indsamlingssteder."
KAB svarer den 1. marts: "Jf. vedhæftede kortoversigt har ejendomskontoret optalt ca. 50 boliger, alt efter hvordan man optæller".
KAB's svar er totalt misvisende, medmindre beboerne flyver, idet radius på 80 meter er fugleflugtslinie. Umiddelbart flyver ingen jo igennem huse og lukkede stisystemer med deres affald. Så antal boliger med mere end 80 meter er ikke korrekt, antallet er langt højere.

Af dagsorden til møde i Infrastruktur- og Trafikudvalg den 6. april, punkt 48 fremgår: "De anførte 80 meter er en afstand baseret på undersøgelser og erfaringer, der viser, at borgernes motivation i forhold til aflevering af de kildesorterede fraktioner falder, når afstanden fra boligen til affaldsøer overstiger 80 meter."

For at afstanden passer med 80 meter, så godtager man at anvende fugleflugtslinie i stedet for den reelle gåafstand for beboerne.

Den 28. marts gjorde jeg administrationen opmærksom på fejlen i KAB's kortoversigt. Alligevel har administrationen valgt at bibeholde den misvisende sagsfremstilling.

Af sagsfremstilling (punkt 48) fremgår: "Bebyggelsen skal overgå til kollektiv indsamling, idet den individuelle løsning med 2-kammerbeholdere pr. husstand ikke er mulig, herunder af hensyn til arbejdsmiljøkrav."

Kravet om maks. 20 meters afstand gælder kun for parcelhuse med faste beholdere på hjul.

I det netop godkendte husholdningsaffaldsregulativ af 25.01.21 er affaldsstativ med sæk gennemgående nævnt som en løsning. Sagsfremstillingen henviser til Affaldsaktør- og Affaldsbekendtgørelsen som retsgrundlag, men deri står intet om, at husholdningsaffald ikke længere må afhentes i sække med kærre.

Administrationens bemærkninger:

"Det er administrationen vurdering, at boligselskabets forslag opfylder kravet til placering af affaldsbeholdere, henset til ovenfornævnte parametre og bebyggelsens fysiske begrænsninger".

Der er nævnt syv parametre, gåafstand fra bolig til indsamlingssted indgår ikke heri.

Det gør til gengæld placering i forhold til mulige lugt- og støjgener og økonomiske betragtninger, hvilket der ikke er henset til, da beholdere er placeret få meter fra boliger, og beholdere koster en engangsudgift på ca. 4.523,- pr. bolig udover uretmæssig dyr tømning.

Fra den 21. april må eksempelvis restauranter åbne for servering udenfor og indenfor men med restriktioner. Er reglerne for at gå ud og spise og drikke for indviklede?