22. september 2021
"I Fredensborg Kommune vil gruppen af borgere over 80 år vokse fra cirka 2.000 til cirka 4.000 i løbet af de næste 10 år," skriver Michael Huusom i dette indlæg. Arkivfoto.
"I Fredensborg Kommune vil gruppen af borgere over 80 år vokse fra cirka 2.000 til cirka 4.000 i løbet af de næste 10 år," skriver Michael Huusom i dette indlæg. Arkivfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Mere selvtræning...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Mere selvtræning...
Debat Fredensborg - 26. juli 2021 kl. 07:35
Af Michael Huusom (K) byrådskandidat

I Fredensborg Kommune vil gruppen af borgere over 80 år vokse fra cirka 2.000 til cirka 4.000 i løbet af de næste 10 år. Det er den samme gruppe borgere, som i gennemsnit kommer mest til skade, hvis de falder, og det er også den gruppe, som koster kommunen flest penge, når skaden efter faldulykken skal udbedres.

Forebyggelsesrådet undersøgelser viser, at hver tredje borger her i kommunen over 65 år er faldet i løbet af det seneste år, og at tallet er størst for de 80+ årige, hvor næsten hver anden ældre er faldet. Vi taler her kun om alvorlige faldulykker.

Der skelnes mellem "forebyggende træning" (Lov om social service § 79), hvor livskvaliteten fastholdes.

Formålet med "Genoptræning" (Sundhedsloven § 140) efter for eksempel en fysisk operation (ny hofte, nyt knæ eller lignende) med hospitalsophold ... er at generhverve funktions- og færdighedsniveau (livskvalitet).

"Selvtræning" kan man tilmelde sig enten som forebyggende eller efter afsluttet genoptræning. Selvtræning via kommunens faciliteter koster borgeren 150 kr./måned.

Covid-19 og Coronasmittefaren lukkede desværre kraftigt ned for blandt andet selvtræningsmuligheder både via kommunens plejecentre og de private motionscentre.

Den Konservative spidskandidat Jesper Tvilde var for et par måneder siden medvirkende til, at der blev løsnet op for restriktionerne. Nu foreslår vi konservative yderligere lettelser. Vi tænker især på de mange styrelsesbestemte afspritninger af træningshjælpemidler. Grundet dem er en times træning reelt kun på 45 minutter.

Vi foreslår:
Kommunens "Center for ældre og omsorg" justerer arbejdsgangen for brug af faciliteter.

Kun "kunder" med coronapas, færdigvaccinerede, eller tilsvarende tilbydes selvtræning.

Afspritning af træningsudstyr kun efter sidste brug hver dag.

Tiltro til at de lokale fysioterapeuter og kunderne udviser sund corona-fornuft.

Vi tror, ovennævnte vil udvide de tider, hvor selvtræning kan finde sted på kommunens faciliteter herunder genindføre muligheden for selvtræning på Plejecenter Egelunden.

Alternativet vil blive, at kommunens faciliteter står ubrugte, og kunderne søger til de private motionscentre. De er jo kun lidt dyrere per måned og er åbne 24/7.

Begge muligheder skal fremmes.

Synes du, at kommunen er der for dig?