20. januar 2021
Ulla Hardy-Hansen. Arkivfoto.
Ulla Hardy-Hansen. Arkivfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Kommunens mange stier - kendte og forsvundne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Kommunens mange stier - kendte og forsvundne
Debat Fredensborg - 14. januar 2021 kl. 06:55
Af Ulla Hardy-Hansen (K) viceborgmester

Med mellemrum dukker der spørgsmål op omkring stierne i kommunen - ikke mindst i landområderne. Det drejer sig ofte om deres vedligeholdelse, men også til en genåbning af stiforløb, der er blevet spærret - mere eller mindre bevidst. I virkeligheden er det kun et fåtal af den type sager, der når frem til offentligheden - og endnu færre, der bliver sagligt og måske i sidste ende politisk behandlet. De fleste bliver mæglet internt, henlagt, glemt igen eller lever videre i en kronisk tilstand, der med jævne mellemrum blusser op i form af private chikaner eller egentlige trusler mellem de involverede parter.

Mange af forholdene omkring stier og markveje i det åbne land er sjældent så enkle, som de umiddelbart tager sig ud. Stierne er ofte fragmenter af komplicerede forløb, der i umindelige tider sammenbandt nærsamfundet på kryds og tværs - næsten som et spindelvæv - hver tråd havde sin naturlige funktion, som nu ofte er forsvundet i glemslens tåger. Systemet gik langsomt i opløsning simpelthen, fordi det tabte sin betydning i takt med de nye samfærdselsformer. Hvor de passerede i dyrket land, blev de helt naturligt simpelthen pløjet op.

Til gengæld har kommunens voldsomme vækst genfødt problematikken. Nyt boligbyggeri med mange nye borgere med et anderledes behov for at bruge naturen til rekreative formål har skabt en øget interesse for at kunne bevæge sig på nye måder i landskabet. Det har uvægerligt medført konflikter mellem ejere og nye "forbrugere" af naturen. Den private ejendomsret vil i mange tilfælde blive udfordret og ofte ikke respekteret.

Derfor er der opstået et meget stort behov for en egentlig tilbundsgående registrering af stierne i det åbne land. En sådan har aldrig fundet sted. Det er et meget kompliceret arbejde, der vil nødvendiggøre øgede ressourcer til forvaltningen.

Det er jo ikke kun et spørgsmål, om der på et tidspunkt har eksisteret en sti på et givent sted.

Der kan være knyttet kompliceret jura til sagen, og et divergerende kortmateriale kan gøre det vanskeligt at placere stiforløbet eksakt. Men det er et nødvendigt arbejde. Yderligere kommer der økonomiske hensyn ind i billedet - både til genetablering og fremtidig vedligeholdelse.

Forargelsen over forsvundne eller saboterede stier og markveje er letforståelig og gratis. Men løsningen på problemerne er ofte komplicerede og udgiftstunge. Men hele grundlaget er efter min mening en kortlægning af mulighederne og så selvfølgelig en hurtig indgriben i sager, der er åbenbare overtrædelser af lovfæstede forhold. Der er nok at tage fat på.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?