27. juli 2021
Mariehøj har allerede en kæmpestor deponeringsplads og behøver ikke den dyre luksusløsning med nedgravede beholdere, skriver Berit Haut i et debatindlæg. Privatfoto
Mariehøj har allerede en kæmpestor deponeringsplads og behøver ikke den dyre luksusløsning med nedgravede beholdere, skriver Berit Haut i et debatindlæg. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Hvad skal vi med nedgravede beholdere?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Hvad skal vi med nedgravede beholdere?
Debat Fredensborg - 16. juni 2021 kl. 06:46
Af Berit Haut Mariehøj, Nivå

Hvad skal vi med nedgravede beholdere? Vi har allerede en miniudgave af genbrugsstationen i Mariehøj, Nivå, vi har en kæmpestor deponeringsplads med blandt andet komprimatorcontainer til småt brændbart, plads til stort brændbart, plads til metal, haveaffald, bure til skærme/monitorer og små husholdningsapparater, aflåst skab til farligt/kemisk affald o.s.v.

arrow Læs også: DEBAT: Vi skal sortere vores affald i de nedgravede beholdere

Hvorfor har man ikke medinddraget denne etablerede plads i den fremtidige affaldsløsning i stedet for som de første og eneste rækkehuse med internt stisystem af i alt cirka 3.000 rækkehuse i Fredensborg Kommune at gennemtrumfe den dyre luksusløsning med nedgravede beholdere, der koster hver bolig 4.523 kr. i etablering? I et alment boligbyggeri.

Kun 70 meter fra deponeringspladsen ligger en af de fem planlagte affaldsøer med seks nedgravede beholdere til pap, plast, metal, rest- og madaffald.

Når forvaltningen og nu også byrødderne tilsyneladende er flintrende ligeglade med, at 72 procent af beboerne i Mariehøj/Byvejen får mere end 80 meters gåafstand til de nedgravede beholdere - en afstand, som Fredensborg Kommune selv anbefaler som den maksimale - så kunne man da lige så godt lade beboerne fortsætte med at bruge boligselskabets deponeringsplads til de tørre fraktioner og så lade beboerne beholde affaldsstativerne ved boligerne eller oprette flere og mere husstandsnære affaldsøer, kun til indsamling af rest- og madaffald.

Forvaltningen vil indvende, at al affald - ifølge Miljøstyrelsen - skal indsamles på samme plads, således at bedst mulig sortering opnås.

Men "skal" fremgår ikke af Miljøstyrelsens skrivelse, som lyder: "Miljøstyrelsen vurderer, at det er væsentligt, at indsamlingen af restaffald foregår samme sted, som indsamlingen af de andre fraktioner for at understøtte den særskilte indsamling."

Af Miljøstyrelsens svar til Fredensborg Kommune 28. januar 2021 vedrørende frivillighed ved nye affaldsordninger fremgår:

"Hvis de fysiske forhold imidlertid ikke tillader indsamling efter retningslinjerne for de enkelte boligtyper og efter retningslinjerne for fast indsamlingsmateriel jf. afsnit 5.2 i den omtalte vejledning, bør kommunerne på anden vis sikre, at husstandsindsamlingen foregår i umiddelbar nærhed af matriklen."

Husstandsindsamling, som foregår op til 207 meter væk, kan næppe anses som i umiddelbar nærhed af matriklen.

Borgerne ved slet ikke, hvad der venter dem om 1-2 år, når affaldssækkene forsøges udfaset og afviklet.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?