22. juni 2021
"Er du gangbesværet og bor i rækkehus med internt stisystem, så er der måske en ekstraregning på vej," skriver Berit Haut i dette indlæg. Arkivfoto.
"Er du gangbesværet og bor i rækkehus med internt stisystem, så er der måske en ekstraregning på vej," skriver Berit Haut i dette indlæg. Arkivfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Gangbesværede rammes i ny affaldsordning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Gangbesværede rammes i ny affaldsordning
Debat Fredensborg - 31. maj 2021 kl. 06:53
Af Berit Haut, Mariehøj, Nivå

Den ny affaldsordning kræver, at alle husstande sorterer deres affald i 10 fraktioner, enten på selve matriklen eller i umiddelbar nærhed heraf.

Der er ca. 18.000 husstande i Fredensborg Kommune. Disse bor groft skitseret i ca. 6.000 parcelhuse, ca. 6.000 rækkehuse (tæt-lav bebyggelser) og ca. 6.000 etageboliger.

I forbindelse med den ny affaldsordning har kommunen fordelt rækkehusene mellem parcelhuse,

som skal have hentet affald ved boligen og etageboliger, som skal have hentet affald fra fælles affaldspladser.

De ca. 3.000 rækkehuse, som nu hører under etageboliger, får i dag afhentet deres husholdningsaffald ved boligerne. Affaldssækkene, placeret i affaldsstativer, afhentes på de interne stisystemer med affaldskærre af renovationsmedarbejderne. Alle sorterer glas og papir.

Nogle sorterer nu også pap, plast og metal, som er tørre fraktioner uden de store udfordringer.

Om 1-2 år agter kommunen at nedlægge alle stativer med affaldssække ved de 3.000 rækkehuse i kategorien etageboliger. Fredensborg Kommune kræver, at også fremtidig indsamling af mad- og restaffald sker ved de fælles affaldspladser, hvor de andre fraktioner er placeret. D.v.s. at om 1-2 år skal borgerne fragte deres mad- og restaffald til fællesmøddinger, som for Mariehøj/Byvejens vedkommende kan ligge op til 207 meter væk og tilbage igen. Prisen for at få afhentet affald fra nedgravede beholdere i fællesøer er stort set den samme som for parcelhusene, der får hentet ved husstanden.

Er man gangbesværet foreslår forvaltningen (dagsorden til Infrastruktur- og teknikudvalg 01.06.21), at der i særlige tilfælde kan tilbydes dispensation, så affaldssæk ved hoveddør kan beholdes. Dispensation kræver dog mere end 80 meter til fællesøerne og så skal der betales et tillægsgebyr. Kravene for dispensation fastsættes først senere frit af administrationen. Beboerne vil selv skulle søge dispensation. Så udover, at der betales næsten samme pris som de, der får afhentet affald på matriklen, tilkommer der et tillægsgebyr.

Ingen beboere i de ca. 3.000 rækkehuse med internt stisystem fragter i dag det daglige husholdningsaffald til fælles køkkenmøddinger. Det kommer først om 1-2 år.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?