8. juli 2020
Der er fejlberegninger i sagen om varmeforsyning til Sølyst Teglpark, skriver Venstres Lars Egedal - og det betyder, at fjernvarme i tallene er begunstiget mere end de faktiske omstændigheder, skriver han i dette debatindlæg om Sølyst Teglpark, der efter mere end 10 års stilstand færdigbygges.
Der er fejlberegninger i sagen om varmeforsyning til Sølyst Teglpark, skriver Venstres Lars Egedal - og det betyder, at fjernvarme i tallene er begunstiget mere end de faktiske omstændigheder, skriver han i dette debatindlæg om Sølyst Teglpark, der efter mere end 10 års stilstand færdigbygges.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Fejlberegninger forskønner fjernvarme til Sølyst Strandpark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Fejlberegninger forskønner fjernvarme til Sølyst Strandpark
Opdateret 23. juni 2020 kl. 11:54
Debat Fredensborg - 23. juni 2020 kl. 11:23
Af Lars Egedal, byrådsmedlem (V)
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

På økonomiudvalgsmødet tirsdag den 23. juni skal politikerne tage stilling til den fremtidige varmeforsyning i den nye bebyggelse med 65 boliger i Sølyst Strandpark.

arrow Læs også: Liebhaverbyggeri er tæt på at blive sat i gang på Sølyst-grund

I den anledning har det rådgivende ingeniørfirma Sweco på vegne Norfos foretaget de samfundsøkonomiske beregninger med henblik på at finde den samfundsmæssigt bedste opvarmningskilde.

Konklusionen er, at fjernvarme, i dette tilfælde baseret på naturgas, er 4,9 millioner bedre end individuelle luft til vand varmepumper.

Desværre er Swecos beregninger tilsyneladende stærkt fejlbehæftede. Dette fremgår af side 13 i Swecos analyse, hvor tabellen i punkt 13.2. ikke alene har alvorlige fejl i omkostningerne til Fjernvarme, men også i tallene for individuelle varmepumper. Dette ses ved simpel sammentælling af de enkelte kolonner:

Fjernvarmen er således 3.971.370 kr dyrere end det fremgår af tabellens sammentælling. Modsat er de individuelle varmepumper fastsat 18.400 kr dyrere end hvad tallene i virkeligheden skulle vise.

Samlet set forrykker det balancen mellem fjernvarme og varmepumper med 3.989.770 kr, hvorved fjernvarmeløsningen alene er 970.250 kr mere fordelagtig end varmepumperne.

Lægger man dertil, at varmepumpeløsningen rent driftsmæssigt er ca 3.000 kr billigere for de enkelte husstande per år, samt at der over beregningsperioden på 20 år vil være en CO2 besparelse på 1.350 ton, er der næppe nogen tvivl om, at varmepumper er den rette løsning for denne bebyggelse.

På baggrund af disse graverende regnefejl har Venstre netop bedt borgmester Thomas Lykke Petersen (A) sende sagen tilbage til Infrastruktur- og Teknikudvalget med henblik på fremskaffelse af korrekte tal og fornyet anbefaling.

Med afsæt i de konstaterede fejl i beregningerne for dette byggeri, har Venstre genbesøgt de parallelle beregninger for Teglsøerne, som byrådet godkendte i februar i år. Denne gennemgang har vist, at der også i disse beregninger er væsentlige fejl, som samlet giver en afvigelse på mere end 13 millioner kr, hvorved fjernvarme ved afstemningen så væsentligt bedre ud rent økonomisk, end det i virkeligheden er.

På baggrund heraf har Venstre også anmodet borgmester Thomas Lykke Petersen (A) redegøre for, hvorledes disse regnefejl er opstået, hvilken indflydelse disse regnefejl har på byrådets beslutning samt, hvorledes borgmesteren, som medlem af Norfos bestyrelse vil tilsikre, at byrådet fremadrettet modtager korrekte oplysninger til brug for disse sager.

arrow Årets mest læste: Inde i ruinen af den gamle forvalterbolig
24. december 2019 kl. 04:28 Opdateret: kl. 16:28
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?