11. maj 2021
"Det vil helt sikkert tjene almenvellet at få en sti hele vejen rundt om Esrum Sø," skriver Poul Juul i dette indlæg. Arkivfoto.
"Det vil helt sikkert tjene almenvellet at få en sti hele vejen rundt om Esrum Sø," skriver Poul Juul i dette indlæg. Arkivfoto.
Foto: Peter Mailand
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Esrum Sø Sti, almenvellet og Jonquières

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Esrum Sø Sti, almenvellet og Jonquières
Debat Fredensborg - 27. april 2021 kl. 06:55
Af Poul Juul, Kovangen 532, Fredensborg

Min gode ven Christian de Jonquières argumenterer i et indlæg for en cykel- og gangsti langs vejen fra Endrup til Esrum. Godt forslag, hurra. Det har længe været tiltrængt for at separere cyklende og gående fra den ubehageligt hurtigkørende biltrafik. 80 km/t på en smal vej tæt på bløde trafikanter er uforsvarligt og ubehageligt, og hensynsløse bilister undlader ofte at nedsætte hastigheden, når de her passerer cyklister og forgængere.

Fra en sådan cykel- og gangsti kan man kikke ind i små plantager, på folde til heste og andre dyr og ind i de huse og haver, der ligger langs vejen. Men kun lidt på Esrum Sø.

Så det er noget helt andet end den Esrum Sø Sti, DN igen har bragt frem. Esrum Sø Sti skal kun tjene rekreative formål og give os alle smuk udsigt over Esrum Sø. Det har intet med trafiksikkerhed at gøre.

Hvis man i dag går langs søen, dér hvor stien skal anlægges, kan man de fleste steder slet ikke se ind til husene langs Endrupvej. Så det er en skrøne, at Esrum Sø Sti giver gener for lodsejerne. Men de skal selvfølgelig have fuld erstatning for afståelse af stiarealet, evt. skattefri ekspropriationserstatning. Sådan står der i Grundloven.

I mit område Fredensborg Søpark, Kovangen og Maglegårdsvej, har vi for længst givet offentligheder fri adgang. Der ER allerede en sti lang Esrum Sø foran Maglegårdsvej. Her kan man allerede gå ture. Der er fri adgang. Her kan Christian og andre selv forvisse sig om, at gående langs Esrum Sø overhovedet ikke generer udsynet fra husene, der her ligger meget tættere på søen end husene for de lodsejere, der skal afgive plads til Esrum Sø Sti. De påståede gener er altså ikke eksisterende.

Nu kender jeg Christians sans humor og omhu med det danske sprog, så det er næppe nogen tilfældighed, når Christian bruger det nedsættende ord "almenvældet" i sit indlæg. Men det ord, der står i Grundlovens § 73 er et helt andet, nemlig "almenvellet". Det vil helt sikkert tjene almenvellet at få en sti hele vejen rundt om Esrum Sø. Men gerne også, som Christian foreslår, en cykel- og gangsti på Endrupvej. Ikke bare i Fredensborg Kommune, men også gennem Helsingør og Gribskov Kommuner.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?