13. april 2021
"Den nye affaldsordning er et eklatant eksempel  på, at der er i hvert fald ikke tænkt på de ældres vé og vel," skriver Grethe Troensegaard i dette indlæg. Arkivfoto.
"Den nye affaldsordning er et eklatant eksempel på, at der er i hvert fald ikke tænkt på de ældres vé og vel," skriver Grethe Troensegaard i dette indlæg. Arkivfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Det er en borgerret at få sin morgensøvn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Det er en borgerret at få sin morgensøvn
Debat Fredensborg - 06. marts 2021 kl. 06:03
Af Grethe Troensegaard, Medlem af Fredensborg Seniorråd, Humlebæk

I formentlig op til 100 år har borgere i bysamfund kunnet få hentet deres stort og småt af skraldemænd og natmænd. Jeg husker fra min barndom i provinsen, at disse herlige samfundshjælpere udførte deres arbejde, medens vi alle sov. Det var muligt, fordi det foregik helt lydløst.

Sådan er tilværelsen ikke meget længere.. Du skal som borger for det første selv sørge for at sortere dit affald i forskellige fraktioner (det har vi stadig mulighed for at lære!) - og derefter skal du, hvis du bor i f.eks. en boligforening, selv transportere dit sorterede affald hen til dertil byggede "kuber".

Det lydløse har vi indtil idag været vant til. Renovationsarbejderne henter din affaldsbeholder ved din hoveddør, kører den ud på fortovet, hvor posen aftages, og der isættes en ny, hvorefter affaldsbeholderen køres tilbage til sin plads. Det foregår, medens borgeren, der gerne vil ha' sin morgensøvn, stadig sover, for afhentningen støjer ikke. Glæd dig, så længe det varer, for det er også snart fortid.

Hvis du bor i en boligforening, der har indrettet én eller flere "kuber", afhængig af boligforeningens størrelse, vil tømningen foregå, ikke med almindelige skraldebiler, men med "skraldemonstre", der larmer endda helt uforståeligt meget. Til at kunne tømme "kuben" benyttes kran og grab. De er drevet elektrisk, og larmer derfor. Så nytter det ikke meget, at det er forbudt i hele Fredensborg Kommune at et køretøj holder stille med motoren i tomgang!

Hvis du bor i en boligforening og ordningen endnu ikke er trådt i kraft, kan du se frem til samme udfordringer som de boligforeninger, der har været prøvekaniner. Seniorrådet har fået henvendelser fra borgere, der er uforstående overfor, at det bl.a. er nødvendigt at starte morgenafhentningen kl. 6. Det nytter ikke at sige, at det er "same procedure as every year", for forudsætningerne er ændret.

Seniorrådet har til opgave at "tage sig af alle sager, der vedrører de ældre". Den nye affaldsordning er et eklatant eksempel på, at der er i hvert fald ikke tænkt på de ældres vé og vel. For nogle få år siden var der i forbindelse med en byggerenovering i Humlebæk problemer med, at visse leverandører aflæssede byggematerialer midt om natten! En kommunal "Forskrift for midlertidige nedrivnings-, bygge- og anlægsaktiviteter i Fredensborg Kommune" blev ikke respekteret. I Forskriften siges det tydeligt, at der ikke må finde "støjende aktiviteter" sted før kl. 07. Seniorrådet vil foreslå, at der indføres en lignende forskrift for aktiviteter, der indebærer afhentning af affald. Det vil give borgerne en times mere morgensøvn.

Lad mig til sidst slutte med at nævne, at der findes adskillige artikler, senest i Ældre Sagens blad, hvor der refereres, at støj er skadeligt for helbredet. Der kan ske mistrivsel, og man kan endda blive psykisk syg. Også Dagbladet Politiken har i den sidste tid beskæftiget sig med støj og de mange konsekvenser uønsket støj kan medføre, både for børn og voksne.

Selv om det ikke er kommunen, der har med vores affald at gøre, men Fredensborg Forsyning, er det kommunen, der er retningsgivende og som kan sikre, at der tages hensyn til borgerne. I denne sag har vi i årevis diskuteret teknik og løsninger - den vinkel, der tager sig af borgernes trivsel, har ikke været inde i billedet. Det bør den komme nu.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?