2. december 2020
"Det er positivt, at Fredensborg Kommune har dynamik til at ville etablere tre bydelscentre ? i henholdsvis Nivå, Kokkedal og Humlebæk," skriver Flemming Priem i dette indlæg.
"Det er positivt, at Fredensborg Kommune har dynamik til at ville etablere tre bydelscentre ? i henholdsvis Nivå, Kokkedal og Humlebæk," skriver Flemming Priem i dette indlæg.
Foto: Peter Mailand
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Bydelscentre kan lykkes, men også blive problematiske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Bydelscentre kan lykkes, men også blive problematiske
Debat Fredensborg - 20. oktober 2020 kl. 06:00
Af Flemming B. Priem, Jellerød Have 25, Kokkedal

DEBAT Hermed nogle ord fra en afdanket ingeniør, der har boet i kommunen siden 1966 og har fulgt Karlebo Kommunes udvikling fra sognekommune til bykommune, men aldrig været aktiv i kommunalpolitik.

Det er positivt, at Fredensborg Kommune har dynamik til at ville etablere tre bydelscentre - i henholdsvis Nivå, Kokkedal og Humlebæk. Positivt, fordi det giver fremdrift på mange måder, og på grund af at coronaepidemien har gjort det nødvendigt at etablere digitale borgermøder, der gør det muligt for borgerne at følge kommunens projekter og give deres besyv med, førend afgørende beslutninger bliver truffet.

For bydelscentret ( aflastningscentret?) ved Cirkelhuset i Kokkedal skal den private bygherre Nord Partners via investeringsselskabet UTF Invest etablere et stort indkøbscenter med pladskrævende butikker med udvalgsvarer,boliger, biograf, et hotel og et handelsstrøg.

Da Nordsjællands Grundskole og Gymnasium (NGG) for to år siden solgte Cirkelhuset til bygherren, betingede det private NGG sig også at få bygget et nyt gymnasium på stedet. Da det meste således er på private hænder, er det begrænset, hvilken indflydelse Fredensborg Kommune har på bygningsprojektet - bortset fra officielle godkendelser af planerne. Derimod har kommunen stor betydning for krav til infrastruktur (trafik) og til grøn omstilling som er størst mulig indførelse af vedvarende energi som solcellepaneler og solvarmepaneler , nulenergibygninger, bæredygtige materialer og hensyn til miljøet (bl.a. støj fra Helsingørmotorvejen) og naturen.

Endvidere har kommunen ansvar for planlægning af trafikafviklingen i centerområdet og vejene omkring, så det bliver let for bilister, gående og cyklende at komme frem.

Krav til infrastruktur, grøn omstilling og miljøhensyn vil også gælde de to øvrige bydelscentre i Nivå og Humlebæk. Fælles for dem alle er, hvordan mennesker vil benytte byggeriet. I arkitekt Jan Gehls bog: "Livet mellem husene", gælder det kort fortalt, at aktiviteterne i de offentlige rum kan opdeles i tre kategorier, der stiller meget forskellige krav til de fysiske vilkår.:

1) De nødvendige aktiviteter er helt overvejende gå-aktiviteter i dagligdagen, f.eks. at købe ind eller motionere.

2) Helt anderledes forholder det sig med valgfrie aktiviteter, dvs. handlinger, man kan foretage sig, hvis man har lyst, f.eks. gå en tur, gå eller sidde for at nyde tilværelsen eller bare for at være i solskin.

3) Gruppen de sociale aktiviteter omfatter gøremål, der har tilværelsen blandt andre mennesker i fællesrummene som forudsætning, f.eks, børns leg med andre børn, hilsner og samtaler, fælles aktiviteter af forskellig slags, samt

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?