4. juli 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vi skal have flere kloge hænder og hoveder i fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi skal have flere kloge hænder og hoveder i fremtiden
Debat Faxe - 08. august 2019 kl. 10:42
Af Jonas Burmeister Formand 3F Midt & Østsjælland
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tallene taler deres tydelige sprog. Fremskrivningen fra landets økonomer viser, at vi i år 2025 kommer til at mangle omkring 70.000 faglærte. Det er en kæmpe udfordring, som vi forhåbentligt med en ny socialdemokratisk ledet regering vil finde svar på.

Det bliver den nye socialdemokratiske beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard, der skal sidde for bordenden, i forhandlingerne med bl.a. fagbevægelsen og arbejdsgiverne, når løsningerne skal findes.

Og det første sværdslag vi skal vinde, er at sikre, at dansk arbejdskraft kommer før udenlandsk arbejdskraft. Manglen på murere, tømrere og rengøringsassistenter, skal ikke løses ved import af arbejdskraft, men ved uddannelse af mere arbejdskraft i Danmark.

Og her starter det med vores uddannelsessystem, som i al for mange år har sejlet, når det kommer til de faglærte uddannelser.

Aldrig før har så få unge i en generation som i disse år fravalgt de faglærte uddannelser. Årsagerne til det er mange: vedvarende besparelser på erhvervsuddannelserne, uddannelsessnobberi, den forhøjede pensionsalder, usikre delepraktikker, men den mest tungtvejende grund er nok lærepladsmanglen. Når man kan se, at 12.000 unge mangler en læreplads, så er det ikke attraktivt at have udsigt til at bliver nummer 12.001 i lærepladskøen.

Så hvis vi skal vende udviklingen, så skal vi investere i uddannelse og ikke konsekvent svinge sparekniven fra politisk hånd af.

Hvis vi starter her, så har vi fundet en del af løsningen.

I 3F Midt & Østsjælland er vi klar til at finde solide løsninger på fremtidens faglærte arbejdskraft. Ét krav er dog ufravigeligt: arbejde i Danmark skal udføres på danske løn- og arbejdsvilkår.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?