16. juli 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vi har ikke brug for flere flisværker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi har ikke brug for flere flisværker
Debat Faxe - 14. januar 2020 kl. 09:22
Af Andreas Petersen bestyrelsesmedlem, Verdens Skove Dalslandsgade 10, 2300 København S
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fire minutter. Så lang tid tog det i 2018 Faxe Byråd at behandle og vedtage en garanti på 70 millioner til Haslev Fjernvarme. Pengene skal gå til et nyt flisværk i kommunen, som skal erstatte det eksisterende halmfyrede værk.

Under debatten kaldte medlem af byrådet, Finn Hansen (A), det "visionært", at fjernvarmeselskabet bygger et splinternyt flisværk. I en tid hvor klima og miljø er på alles læber, virker planer om endnu et dansk flisværk dog vanskelige at begribe.

Danmarks flisforbrug er i de seneste årtier steget voldsomt - med det resultat, at næsten 60% af alt træ, der tages ud af danske skove, nu bliver brændt. Rovdriften på energitræ i de danske skove har også betydet en markant nedgang i mængden af dødt træ i skovene, som nu ligger på et europæisk bundniveau. Dødt ved i skoven er afgørende for især insekter, svampe og hele skovens fødekæde.

Klimagevinsten ved at erstatte halm med flis er også vanskelig at få øje på. Flis kommer fra træer, der fældes og brændes og medfører udslip af CO2, som tit først indbygges i nye træer efter årtier.

Folketinget tog med energiforliget i 2018 de første skridt mod at nedtrappe brugen af biomasse. Timingen for det ny flisværk er således dobbelt uheldig. Nu vælter ét flisværk i Faxe Kommune ikke hele Danmarks klimapolitik, men det virker unægteligt som en uheldig beslutning på et uheldigt tidspunkt. Derfor er der al grund til at genoverveje beslutningen og undersøge klimavenlige alternativer.

Det er endnu ikke for sent.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?