19. januar 2020
HFCs kunstgræsbane. Foto: Cecilie Hänsch
HFCs kunstgræsbane. Foto: Cecilie Hänsch
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tre svar til HFC om kunstgræsbaner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre svar til HFC om kunstgræsbaner
Debat Faxe - 04. juli 2019 kl. 08:57
Af René Tuekær Borgerlisten Solvænget 16, 4640 Faxe Formand for Plan- & Kulturudvalget
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der blev stillet tre spørgsmål til byrådet om kunstgræsbaner fra HFC. Jeg vil efter bedste evne svare på dem her:

1: Ved et driftstilskud på 700.000 kr. pr. år i banens levetid, som må forventes at være 10 år, kan Haslev FC drive og anlægge en ny bane, 11 + 8 mandsbane, uden af bruge anlægsmidler. Er det økonomisk ansvarlighed fra byrådets side, at vælge den dyre løsning og ikke afsøge alle muligheder?

Svar: Præmissen for de kommunale beregninger er at kommunen ejer arealet, disponerer brugen og i øvrigt fastlægger vedligeholdelsesniveau for anlægget.

HFC har i dag en kunstgræsbane placeret på kommunal jord, der stilles omkostningsfrit til rådighed. HFCs kunstgræsbaner modtager et kommunalt tilskud og HFC disponerer selv hovedparten af tiden på banen. Faxe Kommune råder alene over 6 timer pr. uge fra 1. november til 1. april plus op til 20 træningskampe.

De nævnte timer tager primært sigte på de 3 klubber, der udover HFC anvendte den tidligere grusbane samme sted: Svalebæk IF, Terslev IF og Bråby Sportsklub.

Timer udover de nævnte skal Faxe Kommune betale særskilt for.

Præmisserne for de to løsninger er ikke sammenlignelige.

Placering af kunstgræsbaner handler ikke kun om økonomi på det enkelte anlæg, men også mere overordnede overvejelser om hvor og hvordan man i øvrigt ønsker at stille faciliteter/anlæg/kunstgræsbane til rådighed. Vintertilbuddet i den østlige del af kommunen omfatter i dag to grusbaner i hhv. Faxe og Rønnede.

2: Hvis der etableres en ny kunstbane i Faxe, er Faxe Kommune indstillet på at give Haslev FC det samme driftstilskud, 700.000 kr. årligt pr. bane, så klubberne bliver stillet ligeligt?

Svar: Jf. ovenstående kan der ikke sættes lighedstegn mellem en bane i kommunal drift - stillet bredt til rådighed og en bane i tilskudsmodel - med begrænset anvendelse for andre klubber.

En tilskudsmodel må i givet fald forhandles. Og der forestår en forhandling mellem HFC og Faxe Kommune, idet den nuværende aftale udløber 31. oktober 2021.

På den længere sigt kan man selvfølgelig diskutere, hvilket regi kunstgræsbanen drives i.

HFC har ønsket at gøre det hurtigere end Faxe Kommune så sig i stand til det. Respekt for det.

3: Hvis der etableres ny kunstbane i Faxe, vil Faxe Kommune frigive de kommunale timer på Haslev FC's nuværende bane?

Svar: Mit forslag til svar er nej.

Faxe Kommune ønsker fortsat at kunne disponere et antal timer til fodboldklubber i den vestlige del af kommunen. Tilskud/betaling giver Faxe Kommune en brugsret til anlægget, som vi ikke ønsker at give afkald på.

Hvis anlægget alene kan disponeres af HFC, så kan man principielt diskutere hvorfor og på hvilket grundlag Faxe Kommune skal bidrage til anlægget.

Til sammenligning har Faxe Kommune aftaler med hhv. Faxe Hallerne og Haslev Hallerne, hvor man samlet set giver tilskud og betaler for skolers og foreningers brug af faciliteterne, så faciliteterne kan drives og udvikles over tid og Faxe Kommune disponerer de timer vi har "købt", hvilket sker i et samarbejde.