20. juni 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Økonomisk forvaltningskaos

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Økonomisk forvaltningskaos
Debat Faxe - 10. juni 2021 kl. 13:59
Af Lars Folmann (DF), Ulstrupvej 6, Bjerrede

For nøjagtigt ét år siden lykkedes det mig at overbevise mine politiske kolleger i byrådet om, at budgettet i Faxe Kommune ikke blev lagt i henhold til intentionen i budgetloven og de faser, der her beskrives.

Det betød, at der af uvisse årsager blev arbejdet med et såkaldt »serviceloft«, der gjorde, at selvom der var økonomi til stede, så kunne man ikke bruge disse penge på grund af denne »udgiftsramme«, som den også blev benævnt.

Til at begynde med var der ingen, der ville lytte til mig eller bryde med den selvpåførte ramme. Og det var først, da medarbejderne tilkendegav, at de gerne ville »udfordre« systemet og følge »Lars Folmanns forslag«, at der kom skred i tingene.

Det endte med, at vi i enighed sendte borgmesteren til budgetmøde i Kommunernes Landsforening (KL), med et budget der var 60 millioner kroner højere end det budget med »serviceloft«, som ledelsen i kommunen havde fremlagt til os for 2021.

Dette »sprængte« budget gik igennem forhandlingerne i KL, »uden nogen løftede et øjenbryn«, kunne en glad borgmester senere meddele mig og resten af kommunen.

Nu står vi så her ét år senere og i stedet for et solidt udgangspunkt i budgetprocessen, står vi med håret i postkassen og røven i vandskorpen.

På grund af elementære fejl i grundlaget for budget 2021, altså selve forudsætningen for at byrådet kan lægge et budget. der er retvisende, står vi nu med et underskud i år på mindst 44 millioner kroner, og dette underskud er således automatisk medtaget i overslagsårene frem til 2024.

Som det fremgår af medierne, er der aftalt en fratrædelse med økonomichefen, som øjeblikkeligt har forladt sin stilling. Denne har senere udtalt til pressen: »Jeg syntes ikke, man kan slutte, at det er én person, der har ansvaret«.

I diverse sagsfremstillinger er der blevet lagt til grund, at det skulle være underfinansiering af »Covid-19 hjælpepakker«, der skulle være årsag til »budgetoverskridelsen«, hvilket efterfølgende har vist sig at være urigtig.

Så min bekymring er nu, hvor mange i ledelse har været vidende om tingens rette sammenhæng, og hvem har fundet på den »alternative historie« om årsagen til overskridelsen, som blev oplyst til udvalg og byråd?

Det er hele vejen igennem en trist og speget sag, og jeg vil arbejde for at underskuddet dækkes af kommunekassen i år og ikke på besparelser i servicen til kommunens borgere. Og så snart vi kender vores indkomst for de kommende år, må vi genåbne disse års budgetter og få dem tilpasset til virkeligheden og tegnebogen.

Jeg vil arbejde for, at vi får den fulde sandhed frem i dagens lys og jeg vil anbefale medarbejdere eller andre der ligger inden med viden, der ikke allerede er kommet frem, at anvende whistleblower-ordningen eller kontakte mig direkte og med fuld anonymitet.

Jeg ser frem til budgetforhandlingerne for 2022, som starter op med temadrøftelse torsdag den 17. juni 2021.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?