15. juni 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye Borgerliges svar til Bjarne Hilmersson

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye Borgerliges svar til Bjarne Hilmersson
Debat Faxe - 04. maj 2021 kl. 18:00
Af Pia Backquist Kandidat for Nye Borgerlige i Faxe Kommune

Du udviser bekymring for Nye Borgerlige Faxe-Stevns visioner for at opstille til KV21 og spørger, hvilke tanker NB gør sig med maden til de ældre på plejehjemmene?

I Faxe Kommune kan ældre borgere, der bor hjemme, visiteres til »Fritvalg af leverandør af madservice«, der koster 52,50 kroner for et hovedmåltid og 14,61 kroner for en forret eller dessert. Man kan også benytte Det Danske Madhus og få leveret sine livretter for en uge ad gangen.

Madservice på Faxe Kommunes plejecentre består som udgangspunkt i en kostpakke, der indeholder mad og drikke til en hel dags forplejning.

Mad og måltider er sammensat i overensstemmelse med anbefalingerne fra Den Nationale Kosthåndbog (2016) med særlige hensyn til ældre og småtspisende, samt anbefalinger fra den danske institutionskost (2015).

En dagskost er afpasset i forhold til en persons daglige behov for næringsstoffer.

Kostpakken indeholder morgenmad, formiddagsservering, frokost, eftermiddagsservering, aftensmad og aftenservering, samt 10 festmiddage/frokost inklusive drikkevarer til højtider.

Afhængig af behov kan Faxe Kommune levere forskellige former for diætkost. Får borgeren sondeernæring og ernæringsdrikke er dette indeholdt i kostpakken.

Faxe Kommunes køkkener og madproduktion laver maden.

Det er derfor min overbevisning, at ældre borgere i Faxe Kommune har mulighed for at få en sund og ernæringsrigtig mad.

Vedrørende havehjælp til hjemmeboende i eget hus kan ældre i Faxe Kommune, der har brug for ekstra hjælp, visiteres til en klippekortordning, hvor borgeren kan få en en halv times ekstra valgfriordning.

Ikke at det er meget, men man kan spare op til et par timer om måneden. Om denne ordning også kan bruges til havearbejde, er jeg dog ikke 100 procent sikker på. Her vil jeg gerne arbejde for, at den halve time om ugen udvides fra to timer om måneden til tre-fire, og at havearbejde også vil være en del af denne ordning.

Mange unge som ældre har lidt helt unødvendigt det seneste år, hvor forsamlingsforbuddet har gjort besøg ekstra besværlige.

Det, der bliver kunsten, er at få socialiseret alle aldersgrupper igen og gerne på tværs af ung og ældre. At få fat i ensomme er ikke let, hvis personerne ikke selv retter henvendelse til netværksgrupper. Kommunen orienterer allerede ældre borgere om tilbud i aktivitetscentrene. Herudover vil en vurdering om ekstra behov muligvis vise, at ældre borgere kunne have nytte af hjemmebesøg f.eks en gang i kvartalet, for at få dem aktiveret og socialiseret eller i det mindste få følelsen af interesse for personen.

Så kære Bjarne Hilmersson, du kan være ganske rolig, Jeg tænker som kandidat for NB Faxe-Stevns i Faxe Kommune skam også på de ældre og deres velfærd.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?